To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Γιατί διώκεται ο διώκτης των φοροφυγάδων

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία ασκήθηκε κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ι. Καπελέρη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευ. Λακαφώση, ύστερα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη σχετικά με τη μη είσπραξη προστίμων, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η δίωξη στρέφεται και κατά της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνίων, κυρίας Ευαγγελίας Πανταζή.

Η δίωξη αφορά στο γνωστό ζήτημα του παγώματος της είσπραξης προστίμων που επεβλήθησαν για τη μη εγγραφή των εμπόρων πετρελαίου στο σύστημα «Ηφαιστος» εν όψει της έκδοσης εγκυκλίου που θα ρύθμιζε το θέμα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε χθες την παραίτηση του κ. Καπελέρη, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το θέμα είχε απασχολήσει την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη - να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων, που εντάσσονται στο σύστημα ''Ηφαιστος'' και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στα δύο στελέχη του υπουργείου για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ποινική δίωξη εναντίον τους ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευ. Λακαφώση, με βάση το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κ. Σπ. Μουζακίτης, με αφορμή τις καταγγελίες του άλλοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλλη, περί λειτουργίας παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών, που εμπόδιζε την είσπραξη των επίμαχων προστίμων.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός ανακριτής θα αναζητήσει στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών κι αν διαπιστωθεί, τότε - σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Πεπόνη - θα ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη.

Οπως διευκρινίζεται στο πόρισμα του κ. Μουζακίτη, το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του Νόμου 1608/50, ενώ το ύψος της ζημιάς ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. «Η ζημιά αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων», αναφέρει ο εισαγγελέας.

Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε σχεδόν σε δύο μήνες. Ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του κ. Σπινέλλη, περί ύπαρξης παραμηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος «Ηφαιστος» για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης, όταν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικήματος αρνήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι δεν χαρίστηκαν πρόστιμα. Παράλληλα, επικαλέστηκε προβληματική διαδικασία του συστήματος «Ηφαιστος» και τις εκπρόθεσμες καταγραφές σε αυτό.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Καπελέρη, τα πρόστιμα δεν αφορούσαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων και εάν επιβάλλονταν, επειδή ήταν εξοντωτικά, θα οδηγούσαν σε κλείσιμο 3.000 πρατηρίων. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε ότι εξέδωσε την εγκύκλιο με την οποία «πάγωσε» η είσπραξη των προστίμων, αφού αναμενόταν η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Σπινέλλη να παραιτείται τον περασμένο Αύγουστο δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η λίστα βενζινοπωλών για πρόστιμα που είχε προωθηθεί στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά με εγκύκλιο του σημερινού γενικού γραμματέα κ. Γιάννη Καπελέρη θα ελάμβανε «χάρη» και απαλλαγή των ποινών.

Καλούμενος από τον εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη, ο κ. Σπινέλλης δήλωσε μεν άγνοια για το γεγονός αυτό και τα σχετικά δημοσιεύματα, εμμένοντας στη θέση της αποχώρησης για προσωπικούς λόγους, πλην όμως ο εισαγγελέας κάλεσε τον κ. Καπελέρη στις 25 Νοεμβρίου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η λίστα αφορούσε βενζινοπώλες που δεν έστελναν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης ως είχαν υποχρέωση. Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί με το σύστημα «Ηφαιστος», προκειμένου να γίνεται από το Δημόσιο η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στους πρατηριούχους που πουλούσαν το πετρέλαιο με μειωμένο φόρο στα νοικοκυριά, ενώ οι ίδιοι το είχαν προμηθευτεί με τον αυξημένο. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε ωστόσο, αλλά η υποχρέωση ενημέρωσης του συστήματος παρέμεινε χωρίς πολλοί από αυτούς, όπως υποστηρίζουν, να το γνωρίζουν.

Πρόκειται δηλαδή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καπελέρης, για παραβάσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης και όχι για λαθρεμπόριο. Για τις παραβάσεις αυτές, ωστόσο, προβλέπεται πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και διαγραφή των πρατηριούχων από τα μητρώα σε περιπτώσεις υποτροπής.

Η άγνοια της υποχρέωσης είχε ως συνέπεια να διαπιστωθούν 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις από περισσότερες από 3.5000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλο το σύστημα προμήθειας της αγοράς.

Το θέμα αυτό αποφασίστηκε, ύστερα από αίτημα των φορέων να αντιμετωπισθεί νομοθετικά με τον κ. Καπελέρη να ζητεί με εγκύκλιό του τον περασμένο Ιούλιο την προσωρινή αναστολή των προστίμων εν όψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Στην κατάθεσή του ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι πρόκειται για αναστολή και όχι διαγραφή των προστίμων μέχρι την έκδοση συγκεκριμένων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η εγκύκλιος που εξέδωσε τον Ιούλιο, η οποία είχε να κάνει με προσωρινή αναστολή των προστίμων μέχρι την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

(Πηγή: Κέρδος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: