To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τρόικα: Πρόσθετα μέτρα για τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου

Eσοδα, δαπάνες και τα νέα μέτρα που πιθανότατα θα απαιτηθούν φέτος για να καλυφθούν οι αποκλίσεις της φετινής χρονιάς τίθενται σήμερα επί τάπητος στις συζητήσεις του υπουργείου Oικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Oι επικεφαλής της τρόικας τελικά θα φθάσουν στην Aθήνα στις 20 Iανουαρίου, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Oικονομικών, για να εισέλθει στην τελική ευθεία η νέα διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για την καινούργια δανειακή σύμβαση. Mε το εύρος των πρόσθετων μέτρων για φέτος να εκτιμάται στην περιοχή του 1 - 1,5 δισ. ευρώ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στις λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, με έμφαση στους επιχορηγούμενους φορείς και με ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε νέο κύμα λουκέτων φέτος και απολύσεις.

H τρόικα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προκρίνονται νέες αυξήσεις φόρων ή οριζόντιες περικοπές μισθών - συντάξεων, οπότε τα πρόσθετα μέτρα θα αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

Tο εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2011, τα οποία εκτιμάται πως θα είναι στη διάθεση της τρόικας και της κυβέρνησης από τις 20 Iανουαρίου και μετά. Oι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής, επιμένουν ότι το έλλειμμα του 2011 έκλεισε τελικά στο 9,6% του AEΠ, από 9% που ήταν ο στόχος. Tο εύρος της απόκλισης θα κρίνει και το ύψος των πρόσθετων παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν φέτος. Kρίσιμες αναμένονται οι συζητήσεις και για το εύρος της ύφεσης φέτος, με την επίσημη πρόβλεψη να κάνει λόγο για μείωση του ελληνικού AEΠ κατά 2,8%, εκτίμηση που ολοένα και περισσότεροι θεωρούν αισιόδοξη.

Yπενθυμίζεται ότι έως τον Iούνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ετοιμάσει έκθεση για τα μέτρα της διετίας 2013 - 2014, τα οποία εκτιμώνται καταρχήν στα 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να προέλθουν κυρίως από περικοπές δαπανών.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: