To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Προς απαγόρευση η δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εισηγούνταν την κατάργηση της δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Natura, πλήθος αντιδράσεων είχαν προκληθεί από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Σήμερα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επιδιώκεται να απαγορευθεί... δια ροπάλου η κατασκευή κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μόνη εξαίρεση; Επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας μόνον εάν ο ιδιοκτήτης αυτής εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο... Παρ’ όλ’ αυτά, η συγκεκριμένη ρύθμιση -σε αντίθεση με αυτή της κυρίας Μπιρμπίλη- συναντά μέχρι στιγμής ισχνές αντιδράσεις.

Οικοπεδούχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Δεν είναι δυνατόν το κεκτημένο της δόμησης να καταργείται αιφνίδια με ένα προεδρικό διάταγμα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών, κατ’ επανάληψη, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να επιβάλλει στα εκτός σχεδίου ακίνητα φόρο ακίνητης περιουσίας. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος ακυρώνει την αξία των εκτός σχεδίου οικοπέδων, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υποβάλλει τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες σε ετήσια φορολόγηση επί της αξίας τους. Οι παλινωδίες αυτές οδηγούν τους ιδιοκτήτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Ουσιαστικά με το προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν είτε επαγγελματικές χρήσεις είτε εγκαταστάσεις υποδομών. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων δεν θα μπορούν να χτίσουν σπίτι σε αυτά.

Η μοναδική εναλλακτική που διαθέτουν; Να πουλήσουν το ακίνητό τους -αναγκαστικά- σε τιμές «κάτω του κόστους» σε αγοραστές που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. ομίλους που σχεδιάζουν την υλοποίηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων).

«Ακαριαίο χτύπημα»

«Έστω ότι κάποιος αγόρασε ή κληρονόμησε αγροτεμάχιο 4,5 στρεμμάτων με οπωροφόρα και σχεδιάζει να ανεγείρει κατοικία για να ζήσει ως συνταξιούχος. Με τις υφιστάμενες διατάξεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο με το υπό συζήτηση προεδρικό διάταγμα ανατρέπονται όλα» σημειώνει πολίτης στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο π.δ., η συνολικά επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης περιορίζεται δραστικά (δεν διευκρινίζεται πόσο). Παράλληλα, μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον όσοι «απασχολούνται με την κύρια εκμετάλλευση». Εν προκειμένω, με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, δραστηριότητα την οποία για να ασκήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να προχωρήσει σε έναρξη επιτηδεύματος ως αγρότης…

«Η ρύθμιση αυτή επιφέρει καίριο πλήγμα στη μέση ελληνική οικογένεια. Με τη διάταξη αυτή χιλιάδες περιουσίες σε εκτάσεις εκτός σχεδίου (οικοδομήσιμες με τις κείμενες διατάξεις) αχρηστεύονται και απαξιώνονται. Δεν προβλέπεται καμία μεταβατική διάταξη (περίοδος με παράλληλη ισχύ της ισχύουσας νομοθεσίας), ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους κατόχους των γηπέδων αυτών να αποφασίσουν πώς θα τα διαχειριστούν. Η ακαριαία και άμεση μείωση της αξίας θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να εκποιήσουν την περιουσία τους έναντι χαμηλού τιμήματος και θα δώσει την δυνατότητα σε συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Στηρίζουμε την ανάπτυξη. Όχι, όμως, όταν αυτή υλοποιείται σε βάρος των περιουσιών των πολιτών» επισημαίνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδας, Νίκος Ζυγούρης.

Το άρθρο 14

Με το «επίμαχο» άρθρο 14 του προεδρικού διατάγματος, η ανέγερση κατοικίας απαγορεύεται σε εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας.

«Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί «εκτός σχεδίου δόμησης» όπως σχετικά επισημαίνεται.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: