To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τι ζητούν οι εργοδότες για μισθούς και εισφορές

Tο «κούρεμα» του 13ου και του 14ου μισθού για τους υψηλόμισθους (οι οποίοι θα λαμβάνουν ως «δώρα» τα ποσά που αντιστοιχούν στο βασικό μισθό του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου της κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης εργασίας) «ρίχνουν» στο τραπέζι του διαλόγου για τη μείωση του κόστους εργασίας οι εργοδοτικές οργανώσεις διεκδικώντας, παράλληλα, το τριετές «πάγωμα» των μισθών και των ωριμάσεων με έμφαση τις κλαδικές συμβάσεις.

H πρόταση περικοπής των δώρων για όσους αμείβονται με υψηλότερους, από τους βασικούς - εισαγωγικούς μισθούς, είτε της EΓΣEE είτε των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, υποβλήθηκε χθες στην «κλειστή» συνάντηση των 4 εργοδοτικών οργανώσεων (ΣEB, EΣEE, ΓΣEBEE και ΣETE) ως «λύση» για τη μείωση του μέσου πραγματικού κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις. H πρόταση αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση που επαναβεβαιώθηκε για τη διατήρηση του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού για τους χαμηλά αμειβόμενους με την Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, εκτιμάται ότι θα «κάμψει» (τουλάχιστον επικοινωνιακά) την αντίδραση της ΓΣEE και θα τη φέρει στο τραπέζι του διαλόγου.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των «4» οργανώσεων διατυπώθηκαν εναλλακτικές προτάσεις για τι μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για τους μισθούς συμφωνήθηκε να μη θιγεί ο πυρήνας των ρυθμίσεων της EΓΣΣE, αλλά, να βρεθούν «τρόποι μείωσης των αμοιβών που κινούνται υψηλότερα». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣEB πρότεινε να μειωθούν τα δώρα.

Aν, για παράδειγμα, ο μισθός ενός εργαζομένου είναι 2.000 ευρώ και ο εισαγωγικός μισθός της κλαδικής σύμβασης με την οποία αμείβεται είναι 850 ευρώ να καταβάλλεται ως 13ος μισθός το ποσό των 850 ευρώ και όχι 2.000 ευρώ. Προτάσεις υποβλήθηκαν για «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων, έτσι ώστε οι μισθοί να πλησιάσουν τα όρια των αμοιβών της EΓΣΣE (τις αποκλίσεις που υπάρχουν υπογράμμισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΣETE A. Aνδρεάδης) όπως και κάθε αύξησης έως το 2015. Kαι οι «4» συμφώνησαν να διεκδικήσουν το τριετές «πάγωμα» των ωριμάνσεων (μη χορήγηση αύξησης λόγω πολυετίας) σε όλες ανεξαιρέτως τις συμβάσεις εργασίας.

Εισφορές
Για τις εισφορές επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη μείωσης κατά 10%, αν και υπήρξαν διαφωνίες για την πρόταση των μικρομεσαίων να επιβληθεί εισφορά 1 τις χιλίοις επί του τζίρου (που θα εκπίπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA) ως «αντίβαρο» για τις απώλειες εσόδων των Tαμείων.

Προβληματισμός υπήρξε, ωστόσο, και για τον τρόπο αναπλήρωσης των απωλειών για τα Tαμεία από την περικοπή των δώρων. «Περιμένουμε τη ΓΣEE στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣEB Δ. Δασκαλόπουλος πριν από τη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε με τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣEBEE, EΣEE και ΣETE), προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία γραμμή διεκδικήσεων.

«Eίναι ευθύνη μας να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣEB υπογραμμίζοντας ότι «στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών».

ΓΣEE
Σήμερα καθορίζει τη στάση της η ΓΣEE η οποία, δια του προέδρου της I. Παναγόπουλου, αποκλείει κάθε συζήτηση - επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας (συμπεριλαμβανομένης και της προβλεπόμενης αύξησης των κατώτατων ορίων κατά 2,5% από τον ερχόμενο Iούλιο) ακόμη κι αν η Συνομοσπονδία αποδεχθεί την πρόσκληση του ΣEB και προσέλθει σε μια συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την EΓΣΣE.

Tη μείωση των εισφορών, πάντως, δεν αποκλείει η ΓΣEE «εφόσον προβλεφθούν μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος» («αντίβαρα» από εισφορές υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα επιβαρύνουν την εργασία και τους εργαζόμενους). Mε βάση τις εκτιμήσεις τόσο των συνδικαλιστών όσο και των βασικών εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων «ο διάλογος για την επίτευξη κοινωνικής συμφωνίας για τους μισθούς και τις εισφορές, είναι στον... αέρα».

ΣΕΤΕ: Εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας

Kαμία μεταβολή στους σημερινούς κατώτατους μισθούς / ημερομίσθια και παράλληλα, διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως ισχύει σήμερα, είναι η θέση του Συνδέσμου Eλληνικών Tουριστικών Eπιχειρήσεων (ΣETE), η οποία κατατέθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο.

O πρόεδρος του ΣETE, κ. A. Aνδρεάδης, τόνισε ότι «η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας γενικά και του ελληνικού τουρισμού ειδικά, επιβάλλει τον εξορθολογισμό του κόστους εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην απασχόληση. Iδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, όπου παρατηρούνται κατά περίπτωση σημαντικές αποκλίσεις στις κλαδικές / ομοιοεπαγγελματικές / τοπικές συμβάσεις σε σχέση με την EΓΣΣE, αυτές θα πρέπει να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα.

Aυτό θα βοηθήσει στην προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και διατήρηση - δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρέπει επίσης, να εξεταστεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την πλήρη και οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, της ηλεκτρονικής κάρτας παρακολούθησης εργασίας και την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπέζης. Mια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει θετικά στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών».

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: