To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Προτίμηση σε προθεσμιακές καταθέσεις και θυρίδες φέρνει η κρίση

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στα προσφερόμενο επιτόκια και στα επιπλέον χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα προθεσμιακά καταθετικά προϊόντα, προτίμηση στις μικρές χρονικές διάρκειες δέσμευσης των κεφαλαίων και όχι στις δωδεκάμηνες, αύξηση του μέσου ποσού που κατατίθεται λόγω μερικής απόσυρσης των μικροκαταθετών συγκαταλέγονται στα βασικά συμπεράσματα έρευνας για τον τομέα αυτών των εργασιών του τραπεζικού μας συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιτελικών, το μέσο ποσό προθεσμιακής κατάθεσης έχει αυξηθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν και κυμαίνεται γύρω στα 80.000 ευρώ, με ανοδικές τάσεις.

Ο λόγος αυτής της αύξησης είναι ότι έχουν μειωθεί ή και αποσυρθεί σημαντικά οι μικρές προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδηματικού επιπέδου τις «σπάνε» προκειμένου να ικανοποιήσουν τρέχουσες ανάγκες (πληρωμή έκτακτων εισφορών και φόρων, τελών ακινήτων κ.λπ.).

Επίσης, λόγω των ανησυχιών από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλά νοικοκυριά, από τα μικρά και μεσαία καταθετικά στρώματα, απέσυραν τις καταθέσεις για να τις «διαφυλάξουν» στα σπίτια τους ή σε θυρίδες. Η ζήτηση είναι για μικρού μεγέθους θυρίδες και προέρχεται κυρίως από συνταξιούχους και μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες με αποκλειστικό σκοπό τη φύλαξη μετρητών. Οι τιμές ενοικίασης μιας θυρίδας ξεκινούν από 50 ευρώ τον χρόνο για τις πολύ μικρές, όπου παρατηρείται και αύξηση στη ζήτηση πάνω από 50% και ξεπερνούν και τα 500 ευρώ για τις πολύ μεγάλες σε μέγεθος, που εξυπηρετούν κυρίως τη φύλαξη πολύτιμων αντικειμένων.

Παρά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης, υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της περιφέρειας όπου η προσφορά είναι μικρή. Αρκετές τράπεζες προσφέρουν δωρεάν θυρίδες σε πελάτες που έχουν τον μισθοδοτικό λογαριασμό σε αυτές.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι έχει μειωθεί γενικότερα ο αριθμός των προθεσμιακών ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των καταθετικών υπολοίπων σε όλη την τραπεζική αγορά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο μέσος προθεσμιακός καταθετικός λογαριασμός. Αναφορικά με το χρονικό όριο δέσμευσης των κεφαλαίων, οι πλειοψηφία των καταθετών, γύρω στο 60%, επιλέγει να δεσμεύει τα χρήματα για τρίμηνη χρονική διάρκεια. Οι ετήσιες προθεσμιακές συγκεντρώνουν περίπου το 10% του αριθμού των καταθετών, ενώ ζήτηση έχουν και οι προθεσμιακές για ένα μήνα.

Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, στόχος των τραπεζών είναι να κλείνουν καταθέσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα διότι αυτό βελτιώνει τους δείκτες ρευστότητάς τους και συγχρόνως μειώνει το διαχειριστικό κόστος μέσα στο κατάστημα. Είναι πιο αποδοτική μία 12μηνη προθεσμιακή παρά να ανανεώνεις το ίδιο ποσό κάθε μήνα και κάθε φορά τα χρήματα να είναι διαπραγματεύσιμα.

Για να το καταφέρουν αυτό οι τράπεζες προσφέρουν πιο ελκυστικά επιτόκια σε καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Ο αριθμός των πελατών που προχωρούν σε πρόωρη προεξόφληση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επιβάρυνσή τους, δεν παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή παρά την κρίση. Εξαιρετικά όμως σε περιόδους όπου σημειώνεται έντονη μεταβλητότητα επιτοκίων, ο αριθμός των πελατών που λήγουν πρόωρα την κατάθεσή τους αυξάνεται, ώστε να τοποθετηθούν με τα νέα ευμενέστερα δεδομένα. Επίσης, πρόωρη προεξόφληση υπάρχει σε χρονικές περιόδους όπου βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρνητικές ειδήσεις που δημιουργούν πανικό. Αναφορικά με τις προτιμήσεις των νοικοκυριών για το πότε θα τους καταβληθεί ο τόκος σε μια προθεσμιακή κατάθεση, η έρευνα δείχνει ότι επιλέγουν κυρίως προϊόντα με τακτική καταβολή τόκου, συνήθως κάθε μήνα.

Εκτός από την περίοδο εκτοκισμού, τους καταθέτες ενδιαφέρει πλέον πολύ και η ρευστότητα. Να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν κλείνουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερη διάρκεια, μπορούν αν χρειαστεί να τα πάρουν αμέσως. Γι’ αυτόν τον λόγο, τέτοια προϊόντα συνήθως επιτρέπουν και δυνατότητα μηνιαίας ρευστοποίησης χωρίς ποινή, οπότε είναι ακόμα πιο ελκυστικά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ζήτηση σημειώνουν και καταθετικά προϊόντα που προκαταβάλλουν τον τόκο στην αρχή της κατάθεσης, καθώς σημαντικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που επιθυμεί να εξοφλήσει έκτακτες ανάγκες.

(Πηγή: investnews.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: