Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι πλέον η ελληνική – αλλά και η ευρωπαϊκή – αγορά ακινήτων δεν μπορεί να στηρίξει στο άμεσο μέλλον τον σχεδιασμό, αλλά και οι χρηματιστηριακές και αγοραίες συνθήκες εμποδίζουν τις πωλήσεις εταιρειών.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα -ακορντεόν που το 2010 είχε εκτιμηθεί ότι θα έφερνε 50 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έως το 2015 για την μείωση του χρέους. Εν συνεχεία εμπλουτίστηκε στα 70 δισ. ευρώ έως το 2015 μαζί με τα κονδύλια του σχεδίου Helios, των μετοχών τραπεζών που θα κεφαλαιοποηθούν και άλλα ενεργειακά σχέδια. Τον προηγούμενο Οκτώβριο οι προσδοκίες περιορίστηκαν δραστικά στα 22 δισ. ευρώ έως το 2015 λόγω κρίσης. Πλέον οι στόχοι αλλάζουν ξανά… προς τα κάτω.
Το 2011 αντί για 5 δισ. ευρώ τελικά εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία 1,5 δισ. ευρώ. Όσο για το 2012 ο φιλόδοξος στόχος των 28 αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν 9 δισ. ευρώ ανατρέπεται.
Πλέον γίνεται λόγος και στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου για 2-3 μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για συστηματική προεργασία των ακινήτων προς πώληση: διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες, ρυθμιστικές αλλαγές, εκκαθάριση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων και δημοσίων συμβάσεων, νέα ολοκληρωμένη απογραφή των περιουσιακών στοιχείων, νέο σχέδιο καθορισμού χρήσεων γης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται στο νέο πρόγραμμα να ηγηθούν η παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ο ΟΠΑΠ η ΔΕΗ και κάποιες άλλες μεγάλες ΔΕΚΟ. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ολικές πωλήσεις των ποσοστών που έχει στην κατοχή της. Ωστόσο ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.
Ενδιαφέρον είναι, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, ότι ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις στην δεδομένη συγκυρία δεν υπάρχει βιασύνη. Η οριστικοποίηση του προγράμματος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση του PSI αλλά με του νέου Μνημονίου που θα γίνει τον Μάρτιο.
Επίσης, λένε οι ίδιες πηγές, αυτές τις εβδομάδες, όσο πιο "χαμηλές" είναι οι προσδοκίες για τις αποκρατικοποιήσεις, τόσο διευκολύνεται η διαπραγμάτευση για το PSI. Εξηγούν ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους γίνεται πιο "άσχημη" όσο μειώνονται οι εισπράξεις αποκρατικοποιήσεων,(στην μείωση του χρέους συμβάλλει καθοριστικά το πρόγραμμα). Κατά συνέπεια, αυξάνονται τα επιχειρήματα προς τους ιδιώτες για την συμμετοχή στο «κούρεμα» των ομολόγων.
Όλα αυτά – βέβαια – όταν λήξουν θα φέρουν ξανά επί τάπητος το πραγματικό πρόβλημα: την ανάγκη να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, έως το 2020, ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων σε παγκόσμια κλίμακα όπως παραδέχεται και η ίδια η τρόικα.
Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία αναθεώρηση του Οκτωβρίου, το πρόγραμμα του 2012 περιλάμβανε 28 κινήσεις μεταξύ των οποίων δύο πακέτα ακινήτων του δημοσίου, τον ΟΠΑΠ, την Λάρκο, τα ΕΑΣ, το Καζίνο Πάρνηθας, την ανανέωση της σύμβασης με το Ελ Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΔΙΕ, την Εγνατία Οδό, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, το Ταμείο Παρακαταθηκών, την ΑΤΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ΕΛΤΑ, την ΕΛΒΟ, τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, το ΤΤ, το ψηφιακό μέρισμα, την ΕΥΑΘ, την ΕΘΔΑΠ, το πρώτο πακέτο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και τα δικαιώματα εξόρυξης.
(Πηγή: capital.gr)
Ελα στη Vodafone με τον αριθμό σου!
Ανανέωσε το συμβόλαιό σου ή κάνε νέα σύνδεση εύκολα και γρήγορα και κέρδισε επιπλέον έκπτωση στο πάγιό σου ή στη συσκευή που επιθυμείς!