To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πώς να περιορίσετε τα έξοδα θέρμανσης με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Σημαντική μείωση στα έξοδα θέρμανσης, που ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο, μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αξιοποιήσουν προς όφελός τους το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξασφαλίσουν τη χορήγηση δανείου με ευνοϊκούς όρους για εργασίες εντός του σπιτιού, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Καθώς τα έξοδα για τη θέρμανση έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα, τα χρήματα της "Εξοικονόμησης" δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, ενώ με το κόστος για τη θέρμανση να αναμένεται να εκτιναχθεί, με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, το ενδιαφέρον αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από την 1η Φεβρουαρίου του 2011, στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις χρηματοδότησης, ενώ απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά και οι όροι συμμετοχής έγιναν πιο ευνοϊκοί, ώστε να συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα νοικοκυριά αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.

Οι νέοι όροι
Αναλυτικότερα, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν από το Φεβρουάριο του 2011, οι όροι του προγράμματος είναι πιο ευνοϊκοί, τόσο όσον αφορά την ηλικία των κτισμάτων, όσο και το εισόδημα των ιδιοκτητών τους. Έτσι, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και κτίρια που χτίστηκαν µέχρι και το 1990 (έναντι του 1980 που προέβλεπε η πρώτη φάση). Επίσης, η ανώτατη τιμή ζώνης για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ανέβηκε στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για ως 1.750 ευρώ ανά τ.µ. αρχικά.

Παράλληλα, δικαιούχοι είναι και ενδιαφερόμενοι με υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο θα φτάνει τα 60.000 ευρώ ανά άτομο (έναντι 45.000 ευρώ αρχικά) και τα 80.000 ευρώ ανά οικογένεια (από 65.000 ευρώ).

Μάλιστα, στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για µεµονωµένα διαµερίσµατα πολυκατοικίας, ακόµη και αν αυτή δεν έχει αυτόνοµη θέρµανση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αναλυτικότερα δύο είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελούμενων:
Κατηγορία Α’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατοµικό εισόδηµα ως 40.000 ευρώ και οικογενειακό ως 60.000 ευρώ,. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα θα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο µαζί µε επιχορήγηση ύψους 35%.
Κατηγορία Β’: Ιδιοκτήτες κατοικιών µε ατομικό εισόδημα από 40.000 ως 60.000 ευρώ και οικογενειακό από 60.000 ως 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή τα κίνητρα περιλαµβάνουν άτοκο δάνειο, µαζί µε επιδότηση ύψους 15%.

ΤΙ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ
Επιδοτούνται δαπάνες για τοποθέτηση κουφωμάτων - τζαμιών, συστημάτων σκίασης, εγκατάσταση θερµοµονώσεων, στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώμα, αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.
Επίσης επιδοτούνται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και καθαιρέσεις κατά την αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).
Επίσης στην κατηγορία «αντικατάσταση κουφωµάτων και συστηµάτων σκίασης» περιλαµβάνεται και η τοποθέτηση µη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

Τα χαμηλά επιτόκια του προγράμματος, η επιχορήγηση των δανειοληπτών και βέβαια η δυνατότητα να γλιτώσει κανείς χρήματα από τη θέρμανση, καθιστούν την υπαγωγή στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση. Εντούτοις, δεν παύει να είναι ένα ακόμη δάνειο, οπότε –πριν πάρει κανείς την απόφαση- θα πρέπει να συνυπολογίσει την υπόλοιπη οικονομική του κατάσταση, ώστε να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να επιφέρει μια επιπλέον δόση.

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: