To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Καταρρέουν δύο ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος

Καταρρέει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες την Εnerga και τη Hellas Power να απειλούν τον ΔΕΣΜΗΕ με «φέσι» εκατομμυρίων ευρώ, καθώς την περασμένη Τρίτη δεν κατέβαλαν στο διαχειριστή τα 24 εκατ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση για την εξόφληση συνολικής οφειλής ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Xθες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της Hellas Power και μπλόκαραν τους λογαριασμούς της επιχείρησης, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν το δικαίωμα να μπαίνει στο σύστημα και να πραγματοποιεί συναλλαγές. Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό το γενικό γραμματέα Κωσταντίνο Μαθιουδάκη για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκε και η ΡΑΕ, οι προτάσεις της οποίας κατατέθηκαν στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Ολλανδία, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση. Η κατάσταση με τις δύο εταιρείες έχει φθάσει σε οριακό σημείο γιατί η μη εξόφληση των 24 εκατ. ευρώ αποτελεί αθέτηση της συμφωνίας διακανονισμού του συνολικού χρέους που είχε επιτευχθεί προ ολίγων εβδομάδων με τον ΔΕΣΜΗΕ και δημιουργεί φόβους για μεγάλο «κανόνι» στην αγορά.

Οφειλές
Πέραν του χρέους των 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ από αγορές ενέργειας, οι δύο εταιρείες φέρονται να χρωστούν γύρω στα 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τη μη πληρωμή των τελών χρήσης δικτύου μεταφοράς και διανομής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΣΜΗΕ, του οποίου το συνολικό άνοιγμα, συμπεριλαμβανομένων των χρεών για την εξόφληση των παραγωγών ΑΠΕ, έχει απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου για ποσότητα που φθάνει ως τις 10.000 μεγαβατώρες την ημέρα.

Οι πελάτες των δύο εταιρειών πάντως, πάνω από 150.000, δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς την τροφοδοσία τους έχει αναλάβει η ΔΕΗ, ως τελευταίο καταφύγιο.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι δύο εταιρείες ενακοίνωσαν την πώλησή τους σε ρωσο-αραβικό fund, το World Wide Energy. Οι πληροφορίες για το αν έχει ολοκληρωθεί η πώληση και έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές στο fund είναι αντικρουόμενες. Οι έρευνες της ΡΑΕ για την ταυτοποίηση των πραγματικών ιδιοκτητών του fund μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει παρά σε μία σειρά οffshore εταιρειών αναφέρουν εγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι από ένα σημείο και μετά στην έρευνα έχει εμπλακεί η Αρχή Προστασίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.Πολλά ερωτήματα εξάλλου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η μία εκ των εταιρειών εφέρετο να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία σε τιμές μη ανταγωνιστικές, όταν δηλαδή, οι τιμές του ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές.

Στρεβλώσεις
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κλείνουν (αν βέβαια κλείσουν οι δύο εταιρείες) στην Ελλάδα ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '2000, όταν εμφανίστηκαν ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα το οποίο εισήγαγαν ή αγόραζαν από το σύστημα, (δηλαδή της ΔΕΗ) και το πουλούσαν κυρίως σε εμπορικούς καταναλωτές, όπως σούπερ-μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.λπ., εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος σε σχέση με τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μόλις η ΟΤΣ ανέβηκε, τότε εξ αιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών των καυσίμων, οι ιδιωτικές εταιρείες έκλεισαν και η ΔΕΗ ξανάγινε μονοπώλιο. Στη φάση αυτή τη χαριστική βολή στις ιδιωτικές εταιρείες έδωσε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο. Η ΟΤΣ αυξηθηκε κατακόρυφα και οι εταιρείες, μη μπορώντας να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή, συσσώρευσαν χρέη, σε μία περίοδο που ήδη είχαν προβλήματα και εμφάνιζαν οφειλές προς τον ΔΕΣΜΗΕ.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 13 εταιρείες εγκατέλειψαν τον τελευταίο καιρό τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με τη λιανική αγορά, τροποποιώντας την άδειά τους.

(Πηγή: Ημερησία)

Κάντε online αίτηση κερδίστε 3 μήνες ΔΩΡΟ σε όλα τα προγράμματα Hellas Online!
Πατήστε εδώ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: