To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τι βρίσκεται στο τραπέζι
Συναίνεση για τη συμπίεση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα στα όρια της ΕΓΣΣΕ και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα...

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα επιδιωχθεί το τριετές «πάγωμα» των μισθών, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων, τριετιών και της αύξησης του Ιουλίου 2012, αλλά και η περικοπή ειδικών μισθολογίων, προκειμένου να μη θιγεί ο 13ος και 14ος και ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Αυτό βέβαια αναμένεται να οδηγήσει σε συμπίεση των μισθολογικών απολαβών κυρίως των εργαζομένων που λαμβάνουν από 1.100 έως 1.500 ευρώ, οι οποίοι θα υποστούν και παρεμβάσεις στον 13ο και 14ο μισθό τους, κάτι που επιδιώκει η τρόικα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταργηθούν ειδικά μισθολόγια που έχουν διαμορφωθεί μέσω κλαδικών συμβάσεων, κυρίως σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ακόμη θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας με στόχο να μην μπορεί να προσφύγει μονομερώς καμία πλευρά (εργοδότη - εργαζόμενου) στον διαιτητή. Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει για την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς έτσι θα χαθεί ο κοινωνικός διάλογος.

Αναλυτικότερα στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκονται τα εξής:

– Ο 13ος και 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14,5 μισθούς). Στον δημόσιο τομέα περιορίστηκαν. Οπως αναφέρουν, ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η τρόικα την οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.
– Η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η τρόικα απαιτεί όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν (μετενέργεια), καταργώντας με αυτό τον τρόπο ό,τι επιπλέον προβλέπεται πέρα από αυτά που υπάρχουν στην ΕΓΣΣΕ.
– Η ανελαστικότητα του χρόνου απασχόλησης. Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και των αλλαγών στο ωράριο είναι επιζήμιες για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον αναφέρουν ότι η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης πρέπει να γίνεται μόνο ελαττώνοντας τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις ώρες της ημερήσιας απασχόλησης.
– Οι περιορισμοί στις προσλήψεις και τις απολύσεις. Το κλιμάκιο ζητά την αύξηση του αριθμού των απολύσεων.
– Οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι αναποτελεσματικοί και χρονοβόροι, καθώς βασίζονται υπερβολικά στους νόμους.
– Στο στόχαστρο είναι, τέλος, ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι δικαστικές διαδικασίες είναι υπερβολικά χρονοβόρες, εκτιμά η τρόικα και προτείνει την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Oσον αφορά τις ΔΕΚΟ, στο στόχαστρο μπαίνουν:
– Οι ωριμάσεις μισθών, δηλαδή οι αυξήσεις που δίνονται στους εργαζόμενος με τη συμπλήρωση τριετίας.
– Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.
– Οι πολλαπλές παροχές (μια εταιρία αναφέρει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον των προβλεπομένων της ΕΓΣΣΕ).
– Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας (μεταφορές προσωπικού), αλλά και τις απολύσεις.
– Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες από αυτές που χορηγούν οι ανταγωνιστικές εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
– Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

(Πηγή: express.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: