To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Οι πέντε αλλαγές που ζητά η τρόικα στους μισθούς

«Δεν έχετε χρόνο» είναι η προειδοποίηση που απευθύνει η τρόικα στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι -παρά τη βίαιη ακύρωση από στελέχη του ΠΑΜΕ της πρώτης συνάντησής τους (προχθές Τετάρτη)- επιδιώκουν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και να προλάβουν τυχόν νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά, σε συνάρτηση με το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών (την Τρίτη με τη γ.γ. Α. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη και την Τετάρτη με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, τη γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα και, εκ νέου, με την Α. Στρατινάκη με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα για τις ΔΕΚΟ Γ. Κυριακού) ζήτησε την «άμεση λήψη αποφάσεων» απαιτώντας:

- Να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας, επιπλέον δηλαδή των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει, κατά 10% - 40%, μέσω ατομικών, ευέλικτων αλλά και 52 νέων επιχειρησιακών συμβάσεων για 17. 531 εργαζόμενους, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ τα οποία παρουσιάστηκαν. Στο τραπέζι παραμένουν όλα τα θέματα που θέτει η τρόικα στη γνωστή επιστολή αν και για πολλά από αυτά (όπως για το 13ο και 14ο μισθό) δεν έγιναν, στις συναντήσεις, νέες ειδικές αναφορές.

- Να καταργηθούν τα «κεκτημένα» - «κληρονομικά προνόμια» στις τράπεζες και στις υπό κρατικοποίηση ΔΕΚΟ με έμφαση στους Κανονισμούς Εργασίας για τους οποίους, όπως υπογραμμίστηκε, υπάρχει και ο δρόμος της καταγγελίας τους (κατά τα πρότυπα των συλλογικών συμβάσεων).

- Να υπογράφονται ατομικές συμβάσεις από μηδενική βάση (χωρίς δηλαδή να εξακολουθούν να ισχύουν, μετά τη λήξη της εξάμηνης μετενέργειας, οι όροι των κλαδικών που, πάντως, αποτελούν και με τον ισχύοντα νόμο 1876 αντικείμενο διαπραγμάτευσης εργοδότη - εργαζομένων).

- Να προσφεύγουν μόνο με κοινή συμφωνία στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας τα συνδικάτα και οι εργοδότες και να μην εκδίδονται αποφάσεις για τη διατήρηση όρων εργασίας, αλλά, μόνο για το ύψος των μισθών.

- Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση στα επικουρικά Ταμεία και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για το θέμα αυτό, το κλιμάκιο ζήτησε να συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες της Ν.Δ και του ΛΑ.Ο.Σ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή την οποία έχει συστήσει ο Γ. Κουτρουμάνης τονίζοντας ότι «οι αλλαγές στα επικουρικά, όπως και στους μισθούς, αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για τη νέα δανειακή σύμβαση».

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: