To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών περιέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου (εφορίες - τελωνεία) έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ακόμη και σε 60 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ.

Με άλλη διάταξη για την είσπραξη των οφειλών προς όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου (δηλαδή και τα ασφαλιστικά ταμεία) επιστρατεύονται και ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες. Πάντως, οι διατάξεις για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που υπήρχαν στο προσχέδιο δεν περιλήφθηκαν στο τελικό κείμενο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπει τα ακόλουθα:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ρυθμίζονται και καταβάλλονται με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

- Εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους ακόμη και σε 60 δόσεις:

- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.

- Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.

- Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.

- Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.

- Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Η αίτηση του οφειλέτη για υπαγωγή στη ρύθμιση κατατίθεται μέχρι 31 Ιανουαρίου 2012.
Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της 1ης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών άνευ ειδοποίησης.
Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100 ευρώ. Καθυστέρηση δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή θα παρασχεθεί η δυνατότητα ρύθμισης χρεών «που τελούν σε αναστολή είσπραξης» ή οφειλών που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις χρεών, εφόσον τηρούνται οι όροι αυτών.
Παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου σε τρίτους και καταβολής του συνολικού τιμήματος στο Δημόσιο ακόμη και αν δεν εξοφλείται η οφειλή, με τον όρο της διασφάλισης του εναπομένοντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων.
Στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.
Τυχόν ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των οφειλετών για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανασταλούν, ενώ εάν τους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης γι' αυτόν τον λόγο, τότε οι διαδικασίες εκτέλεσης των ποινών αυτών θα ανασταλούν ή θα διακοπούν.
Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, θα ανασταλούν όλες οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών επί κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, με την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές αφορούν μόνο χρέη που ρυθμίζονται.
Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί δύνανται να αναθέτουν στις εισπρακτικές εταιρείες ή σε κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές τους και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών.

(Πηγή: Εθνος)

GoldenDeals - Εκπτώσεις! Είδες τη σημερινή προσφορά; Αγόρασέ την & κέρδισε έκπτωση έως -90%!
Κάνε κλικ εδώ




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: