To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εως αύριο τα στοιχεία για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων

Ανοιξε ξανά η υπόθεση που αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών περί παρεμβάσεων στο έργο τους, που έκαναν οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι οποίοι καλούνται μέχρι αύριο το μεσημέρι να δώσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «διευθύνσεις και ονόματα» όσων τους πίεσαν.

Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Φ. Μακρής, που αρχικά «έκλεισε» την υπόθεση αφού στο υπόμνημά τους ανέφεραν ρητά ότι δεν θα αναλωθούν σε ονοματολογία, τους κάλεσε να προσκομίσουν εντός 2ημέρου «πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες διευκρινίσεις», όπως αναφέρουν οι ίδιοι ότι σκοπεύουν να κάνουν σε σχετικό έγγραφο-αίτηση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία ΑΠ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η σοβούσα κρίση στους κόλπους της Δικαιοσύνης μπορεί να πάρει τις επόμενες ημέρες μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς από την Εισαγγελία ΑΠ αποκρούουν κατηγορηματικά το ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν επιφυλαχθεί να προσκομίσουν επιπλέον στοιχεία, αλλά και τις αιχμές τους ότι η υπόθεση έκλεισε γρήγορα, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι προφορικά σε άτυπες συζητήσεις ανέφεραν κάποιες υποθέσεις και ονόματα.

Προθεσμία
Από την πλευρά του αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή διευκρινίστηκε ότι αρχικά τους είχε δώσει 5ήμερη προθεσμία, αλλά οι Γρ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης εμφανίστηκαν τη δεύτερη μέρα με τις εξηγήσεις-διευκρινίσεις τους, χωρίς κανένα όνομα και χωρίς να επιφυλαχθούν ότι μπορεί να φέρουν αργότερα άλλο υπόμνημα.

Εκ των υστέρων -σημειώνεται από την Εισαγγελία ΑΠ- «βάπτισαν» το υπόμνημα πρόχειρο σημείωμα και έκαναν ότι δεν κατάλαβαν πως είχαν ολοκληρωθεί οι διευκρινίσεις και δεν χρειαζόταν φυσικά να περιμένει κανείς να εξαντληθεί η 5νθήμερη προθεσμία.

Ο Φ. Μακρής (που είχε την εντολή για έρευνα) διευκρίνισε επίσης ότι δεν αναφέρθηκε στον ίδιο καμία υπόθεση και κανένα όνομα, παρά μόνο του δόθηκε το γνωστό υπόμνημα, που αποκρούει την ονοματολογία και αναφέρει ότι τέτοιες καταστάσεις είναι γνωστό ότι συμβαίνουν σε όλους και γι' αυτό έκρινε ότι αφού δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο, η υπόθεση έχει κλείσει.

Ωστόσο οι οικονομικοί εισαγγελείς σε επικοινωνία και άτυπες συζητήσεις τους με τον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε και τον αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν το περίγραμμα κάποιων υποθέσεων όπου συνάντησαν προσκόμματα, καθώς και ονόματα προσώπων που ενοχλήθηκαν ή τους μεταφέρθηκε ότι δυσφόρησαν από τις έρευνές τους.

Εισαγγελικές πηγές του ΑΠ επιβεβαίωσαν ότι έγιναν τέτοιες συζητήσεις, αλλά εκτιμούσαν ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν με νεφελώδη τρόπο και δεν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν παρέμβαση, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως παρέμβαση η υπόδειξη να επιταχύνουν και να τελειώνουν με κάποια έρευνά τους.

Σε κάθε περίπτωση -σημείωναν οι ίδιες εισαγγελικές πηγές- μπορούσαν να δώσουν εγγράφως αυτά που ισχυρίστηκαν προφορικά, πλην όμως δεν το έκαναν στο υπόμνημά τους, από μόνοι τους, χωρίς να τους υποδείξει κανείς τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνουν.

Πεπόνης-Μουζακίτης:
Θα δώσουμε αναλυτικές διευκρινίσεις

Σε αίτηση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία ΑΠ, οι οικονομικοί εισαγγελείς επικαλούμενοι την αρχική 5ήμερη προθεσμία που τους είχε δοθεί, αναφέρουν ότι «σκοπεύουν να ανταποκριθούν καταθέτοντας αναλυτικές διευκρινίσεις, εν συνεχεία των προηγηθεισών προφορικών προς τον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε και τον αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή». Χαρακτηρίζουν συνοπτικό το αρχικό τους υπόμνημα προς τον Φ. Μακρή, αναφέροντας ότι «παρέσχε μια συνοπτική πρόχειρη πρώτη εικόνα» μόνο, και πληροφορούμενοι από τον Τύπο ότι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, εκδηλώνουν την πρόθεσή τους «εν πάση περιπτώσει να προσκομίσουν πλήρεις και αναλυτικές έγγραφες διευκρινίσεις».

Στις διευκρινίσεις αυτές, πέρα από τις υποθέσεις όπου είχαν εμπόδια και τις πιέσεις που δέχθηκαν, αφήνουν ανοικτό να περιλαμβάνονται νέες αιχμές που να αφορούν και τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ θα διατυπώνονται σαφέστατες επικρίσεις και για τον τρόπο λειτουργίας της διοικητικής μηχανής και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών. Οσον αφορά τη συνέχεια που έχει δοθεί στην υπόθεση, εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις επικρίσεις του Τύπου γιατί δεν έδωσαν ονόματα αφήνοντας αναπάντητα ερωτηματικά, ενώ δυσφόρησαν και με τον χαρακτηρισμό της αντίδρασής τους ως παρορμητικής, μόλις ζήτησαν την αντικατάστασή τους καταγγέλλοντας και τη νομοθετική ρύθμιση που επιχείρησε ουσιαστικά να τους καταργήσει.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: