To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Γρήγορες εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένονται από εδώ και πέρα, αφού με την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκαν, όπως είχε προαναγγελθεί, οι ρυθμίσεις που επέβαλαν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από το θυγατρικό ΔΕΣΦΑ, ο οποίος διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου, ανοίγοντας το δρόμο για την πώληση των δύο εταιρειών, είτε «πακέτο», είτε μεμονωμένα, ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν.

Πρόκειται για τη ρύθμιση στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 της νομοθετικής πράξης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 268 με ημερομηνία 31/12/2011, η οποία αναφέρει ότι «τα άρθρα 67 παράγραφος 4 και 97 παράγραφος 5 του νόμου 4001/2011, όπως ισχύουν καταργούνται». Οπως είναι γνωστό εξάλλου, την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων αποφάσισε να διαθέσει το μερίδιό του στην εταιρεία μαζί με το ελληνικό δημόσιο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και το Δημόσιο ελέγχει το υπόλοιπο 65%, εκ του οποίου έχει ανακοινώσει την απόφασή του να πουλήσει το 55%.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η απόφαση των ΕΛ.ΠΕ., η οποία για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, διευκολύνουν την πώληση της ΔΕΠΑ, για την οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες. Το Δημόσιο δε θεωρεί ότι η νέα ρύθμιση βοηθά στη μεγιστοποίηση των εσόδων από την πώληση, καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές η διατύπωση των όρων του διαγωνισμού θα αφήνει μεγάλο βαθμό ευελιξίας στους επενδυτές.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: