To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τη φοροκάρτα

Εξετάζεται και η παροχή κινήτρων για τη χρήση της
Αυξανόμενο ενδιαφέρον για χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων επιδεικνύουν οι φορολογούμενοι.

Μέσα στις πρώτες 10 ήμερες του 2012 ενεργοποιήθηκαν 8.000 φοροκάρτες, ενώ το 2011 ενεργοποιήθηκαν συνολικά 38.200.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική κάρτα που προμηθεύουν οι τράπεζες τους φορολογουμένους προκειμένου να καταχωρούνται οι αποδείξεις που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους.

Τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ενημερώνονται σε τακτά διαστήματα για τις συναλλαγές που γίνονται, ενώ «περνούν» αυτόματα οι δαπάνες αυτές στην ηλεκτρονική έκδοση της εντύπου Ε1 που θα κληθούν, υποχρεωτικά φέτος να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι μέσω του Taxisnet.

Τα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε διάστημα τρεισήμισι μηνών από την πρεμιέρα της φοροκάρτας, στις αρχές Οκτωβρίου, 37.000 φορολογούμενοι έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα ενεργοποίησαν περισσότερες από μία κάρτες, με αποτέλεσμα οι έτοιμες προς χρήση φοροκάρτες να φτάνουν τις 46.200. Σημειώνεται ότι οι 8.000 ενεργοποιήθηκαν από τιw 3 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα λόγω και των σεναρίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για καθολικό πόθεν έσχες στο οποίο θα πρέπει να καταγράφεται ηλεκτρονικά το σύνολο των δαπανών.

Στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην οποία καταγράφονται μέσω φοροκάρτας τα οικονομικά δεδομένα, «πέρασαν» 1.800 συναλλαγές τους 3 μήνες του 2011 και σε αυτές προστίθενται 2.050 συναλλαγές που έγιναν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2012.
Δηλαδή, στο σύστημα ηλεκτρονικής και άμεσης καταγραφής των αποδείξεων έχουν περάσει συνολικά 3.850 συναλλαγές, κυρίως σε μεγάλα καταστήματα που υποστηρίζουν τη χρήση της.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η χρήση της φοροκάρτας ( η οποία για την ώρα παραμένει προαιρετική) θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Σύντομα ξεκινάει νέα καμπάνια ενημέρωσης των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιταχυνθεί από τις τράπεζες (που εκδίδουν τις φοροκάρτες) και η εγκατάσταση της αναγκαίας υποδομής στην αγορά. Ηδη αρκετά καταστήματα δέχονται από τους φορολογούμενους τις φοροκάρτες, στις οποίες περνούν τις συναλλαγές αν και συνεχίζουν να εκδίδουν κανονικά και τις έντυπες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και την παροχή κινήτρων για τη χρήση της φοροκάρτας (π.χ. επιστροφή φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων). Και αυτό γιατί η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και η κατάργηση του μπόνους της αύξησης του αφορολόγητου ορίου μέσω αποδείξεων (που οδηγούσε και σε επιστροφή φόρου) λειτουργούν αποτρεπτικά για τη χρήση της φοροκάρτας

Στην περίπτωση όμως που προχωρήσει τελικά το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για καθολικό πόθεν έσχες, δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν στην εφορία το σύνολο των δαπανών τους με αποδείξεις, γεγονός που διευκολύνει η χρήση της φοροκάρτας.

(Πηγή: express.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: