To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Δημόσιο: Μείωση του εφάπαξ ή αύξηση των εισφορών

Τη μείωση του εφάπαξ ή την αύξηση των εισφορών θα πρέπει να αποφασίσουν μέσα στον Ιανουάριο οι διοικήσεις των Ταμείων Πρόνοιας του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στον αντίποδα φαίνεται πως... γλιτώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς σε αυτήν τη φάση το Ταμείο Πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ) δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Τo χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, καθώς οι οριστικές αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οπότε και επιστρέφει η τρόικα στη χώρα μας. Οι αλλαγές στους φορείς Πρόνοιας θα συνδυαστούν με τις παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία και το θέμα αναμένεται να κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας οι μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία Πρόνοιας, με βάση τις οποίες θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα, οι μελέτες δείχνουν πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε αδιέξοδο, το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες) χάνει τη μάχη με τα ελλείμματα, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για το ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικοί υπάλληλοι).

Αποφάσεις
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στους φορείς Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν:

Τη μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Το ποσό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα εξαρτάται άμεσα από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Με βάση τις μελέτες εκτός από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις όπως το ταμείο του ΟΤΕ που σύμφωνα με τις μελέτες είναι σε καλή κατάσταση).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ήδη σε δύο φορείς Πρόνοιας του ευρύτερου δημόσιου τομέα μειώθηκε το εφάπαξ με πρόσφατη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, η περικοπή φτάνει το 30% για όσους καλύπτονται από το Ταμείο Πρόνοιας της ΔΕΗ και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΑΠΕΤΕ) που υπάγεται στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

Την αύξηση των εισφορών. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σενάριο που καλούνται να συζητήσουν οι διοικήσεις των Ταμείων προκειμένου να αποφύγουν τη μείωση του εφάπαξ. Στις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι είναι σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση της εισφοράς από το 4% στο 5%.

Πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι διοικήσεις να αποφασίσουν ένα συνδυαστικό πακέτο μέτρων. Για παράδειγμα, μπορούν να επεξεργαστούν προτάσεις, ώστε να υπάρξει μια μικρότερη μείωση του εφάπαξ σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών.

(Πηγή: Εθνος)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: