To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εως το τέλος Ιανουαρίου οι περικοπές στις επικουρικές

Στη διαβεβαίωση ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις εάν δεν προηγηθεί συμφωνία των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η τρόικα επιμένει στη θεσμοθέτηση των περικοπών έως το τέλος Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν έχει συσταθεί η επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Η πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι να μη μειωθεί καμία επικουρική σύνταξη κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού, ενώ οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τα ελλειμματικά ταμεία και τις συντάξεις που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Η ενοποίηση των πέντε επικουρικών ταμείων σε ένα θα γίνει από την 1η Ιουλίου του 2012, αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας έχουν ως εξής:

1. Πλήρης ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1/7/2012 και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά.

3. Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού και επομένως και καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993 και μετά).

4. Ενοποίηση σε έναν «κουμπάρα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων ταμείων και τομέων και ενίσχυση της δυνατότητας για μία επαγγελματική και αποτελεσματική αξιοποίησή της, με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και με απόλυτη διαφάνεια. Η «προίκα» με την οποία συμμετέχει το κάθε ταμείο, αλλά και η γενικότερη οικονομική του κατάσταση, λαμβάνονται υπόψη για το ύψος των συντάξεων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο ενοποιημένο ταμείο.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: