To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σε 60 ημέρες κρίνονται PSI και νέα δανειακή σύμβαση

Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες κρίνεται η «τύχη» της Ελλάδας, καθώς στο διάστημα που απομένει μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το PSI, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να εκταμιευθεί τμηματικά η πρώτη δόση του νέου δανείου ύψους 89 δισ. ευρώ.

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, αφενός θα «κουρευτούν» τα ελληνικά ομόλογα και θα εκλείψει ο βραχνάς αποπληρωμής των λήξεων ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου και αφετέρου θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αντίθετη περίπτωση και αν υπάρξουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα μιας στάσης πληρωμών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αλλά ήδη εκδηλώνονται πιέσεις εκ μέρους της τρόικας, είτε μέσω διαρροών είτε μέσω δηλώσεων αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι δανειστές μας βγάζουν προς τα έξω πως για να ξεκινήσουν οι επαφές, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται και να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για τους όρους του PSI. Παράλληλα διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι «κούρεμα» ομολόγων της τάξης του 50% δεν είναι αρκετό για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο και εγείρουν θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, τα οποία θα καλύψουν τις αστοχίες στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως ίσως και εντός της εβδομάδας θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και θα υπάρξει συμφωνία με το IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) για το επιτόκιο και τους υπόλοιπους όρους του PSI.

Επίσης γίνεται αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα «ανοικτά» μέτωπα στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.

Προς την κατεύθυνση αυτή αύριο κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις για την απελευθέρωση επαγγελμάτων (δικηγόροι, φορτηγά), τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και την καλύτερη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει επαφές με συναρμόδιους υπουργούς (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υγείας, Υποδομών), ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Αγκάθι επί του παρόντος παραμένει η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επίσης, ΔΝΤ και ΕΕ ζητούν και τη λήψη σειράς μέτρων, τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ενδοκυβερνητικές τριβές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, δικαστικοί, ένστολοι κ.λπ.).
Λουκέτα δημόσιων φορέων που κρίνονται αναποτελεσματικοί.
Απολύσεις από τη στιγμή που ο θεσμός της εφεδρείας δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
Μείωση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.
Νέο «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών.

Το χρονοδιάγραμμα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις
1. Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και ταυτόχρονα εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η καταρχήν συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με το IIF για τους όρους του PSI (επιτόκιο, δίκαιο, χρονική περίοδος νέων ομολόγων).

Νέο μνημόνιο και 60 δισ. για PSI
2. Μεταξύ 1ης και 10ης Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και να υπογραφεί ειδικό μνημόνιο προκειμένου να εκταμιευτούν 60 δισ. ευρώ (από τα 89 της πρώτης δόσης) που είναι αναγκαία για το PSI.

Δηλώσεις συμμετοχής ιδιωτών για το «κούρεμα»
3. Εως τις 15 με 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο PSI οι ιδιώτες επενδυτές. Σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική, είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα Collective Action Clauses, που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των ιδιωτών πιστωτών εάν διασφαλιστεί ένα αρχικό επίπεδο συμμετοχής, το οποίο θα προσδιορίσει το ελληνικό Δημόσιο βάσει νόμου.

Ολοκλήρωση ανταλλαγής των ομολόγων
4. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει αφενός η ανταλλαγή των ομολόγων και αφετέρου να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου δανειακού προγράμματος και να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα και το ΔΝΤ. Στο ίδιο διάστημα η νέα σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Εκταμίευση 1ης δόσης
5. Στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ποσό από την πρώτη δόση, δηλαδή 29 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα λήγουν ομόλογα 14,5 δισ. , τα οποία όμως με το PSI θα έχουν «κουρευτεί» και το υπόλοιπό τους θα έχει μετατραπεί σε νέα 20ετή ή 30ετή ομόλογα.

Δημοπρασία
Αύριο τα έντοκα γραμμάτια για 2 δισ. ευρώ

Στις αγορές βγαίνει αύριο Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο με στόχο να αντλήσει 2 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρεί σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το ύψος της έκδοσης είναι 1,25 δισ. ευρώ αλλά εφόσον γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές (όπως συνηθίζεται), το συνολικό ποσό της έκδοσης θα φθάσει μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, στα 2 δισ. ευρώ.

(Πηγή: Εθνος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: