To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων κατά 5% ζητά η τρόικα


Συνεχίστηκε και χθες, σε τεχνικό επίπεδο, η σκληρή διαπραγμάτευση για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ που κρίνονται αναγκαία για να αντισταθμιστούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Με δεδομένο ότι η οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου μνημονίου κρίνεται αναγκαία για την έναρξη των διαδικασιών του PSI, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προσπαθούν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών να βρουν λύσεις για «καυτά» θέματα που ανοίγει το 10σέλιδο κείμενο των απαιτήσεων που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων η τρόικα ζητά καταρχήν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση 150.000 εργαζομένων από το Δημόσιο έως το 2015, με ένα σύστημα εναλλακτικό της εργασιακής εφεδρείας, που θα περιλαμβάνει και τους ένστολους αλλά και τους γιατρούς του ΕΣΥ. Θα πρέπει επίσης να επεκταθεί το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς, τους ένστολους, τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους δικαστικούς.
\
Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί το θέμα των ΔΕΚΟ, όπου υπάρχει επιτακτική απαίτηση για την αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας, δηλαδή του μισθολογικού κόστους, αλλά και για τη μείωση του προσωπικού, ειδικά για τις κερδοφόρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η τρόικα ζητά και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων κατά 5%, τα οποία φτάνουν τα 16-17 δισ. ευρώ τον χρόνο. Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας θα πρέπει να περικοπούν μόνο για το 2012 περίπου 800 εκατ. ευρώ από επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα επιδόματα μονογονεϊκών οικογενειών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Εντονες είναι και οι πιέσεις για τα φορολογικά μέτρα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η πλήρης εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με του πετρελαίου κίνησης και η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%. Επίσης στο σχέδιο της τρόικας προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών ώστε να μειωθούν οι φορολογικές δαπάνες και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

(Πηγή: express.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: