Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης παρέδωσε λίστα με 500 και πλέον επαγγέλματα η οποία καταγράφει τις νομικές διατάξεις που τα διέπουν και το αν είναι «ελεύθερα». Δηλαδή, αν έχουν φραγμούς και τι έχει αποφασιστεί να γίνει ή προωθείται σε κάθε περίπτωση.
Η λίστα αποτελεί τη πρώτη φάση του Screening που ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα. Ανακοίνωσαν στην τρόικα ότι ξεκινά δεύτερη φάση καταγραφής, η οποία θα δώσει έμφαση στα επαγγέλματα στα οποία υπάρχουν ακόμη εμπόδια.
Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεχίζει την έκδοση γνωμοδοτήσεων σε αιτήματα για διατήρηση φραγμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος (προς το παρόν είναι αρνητικές) και το ΚΕΠΕ ολοκληρώνει την μελέτη επιπτώσεων.
Στελέχη της τρόικα φέρονται ικανοποιημένα καθώς μετά από καιρό, πλέον υπάρχει πρόοδος μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: τη λίστα που έδωσε το ΥΠΟΙΚ και το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο, αναφέρουν, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργείων και περιφερειακών αρχών που εκδίδουν τις άδειες.
Το βάρος περνά στα συναρμόδια υπουργεία που πρέπει να άρουν τους φραγμούς, καθώς ανά υπουργείο υπάρχει μεγάλη διαφορά στις «επιδόσεις» σύμφωνα με στελέχη της τρόικα. Τα υπουργεία επίσης πρέπει να δώσουν εντολές στις περιφερειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση κάθε επαγγέλματος για το τι θα ισχύει εφεξής για την έκδοση νέων αδειών.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της έχουν δεχθεί και αυτά καταγγελίες από πολίτες και εκπροσώπους κλάδων όπου υπάρχουν εμπόδια, φωτογραφίζοντας κυρίως τα τεχνικά επαγγέλματα, τον κλάδο υγείας, τα τουριστικά λεωφορεία, την εμπορία πετρελαίου και τα προϊόντα άρτου.
Με ειδική διάταξη που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στην άσκηση των επαγγελμάτων του Νόμου 3919/2011. Επίσης, ορίζονται επίσης οι αλλαγές σε δικηγόρους συμβολαιογράφους αλλά και μηχανικούς.
Η τρόικα έλαβε τα κείμενα μαζί με το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις μελέτες που έχουν ανατεθεί και θα τις αποτιμήσει για να κρίνει αν θα ζητήσει πρόσθετες απελευθερώσεις στο νέο Μνημόνιο.
Επίσης ενημερώθηκε για την έκθεση που διενεργεί το ΚΕΠΕ και δείχνει ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα φέρει πρόσθετη ανάπτυξη, λόγω της μείωση των τιμών κατά 1- 2% προσθέτοντας πάντως ότι αυτό προς το παρόν δεν έχει γίνει. Καταγράφει σύμφωνα με πληροφορίες στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, επιβαρύνουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να αρθούν άμεσα.
Όσο για την καταγραφή που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει περισσότερα από 500 επαγγέλματα. Πολλά από αυτά, πάνω από 100, είναι ήδη «ελεύθερα», σε άλλες περιπτώσεις ενώ φαίνεται ότι τα επαγγέλματα έχουν ανοίξει υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να άρουν τα αρμόδια υπουργεία. Σε 53 περιπτώσεις έχει γίνει αίτημα εξαίρεσης και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία προς το παρόν (σε 4 περιπτώσεις) έχει απαντήσει αρνητικά. Εκκρεμούν τα πορίσματα για τις υπόλοιπες ( όπως ρυμουλκά, καζίνο επί των πλοίων, πώληση προϊόντων καπνού, κέντρα ξένων γλωσσών και εκπαίδευσης, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών κλπ).
Πάντως, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν είναι μόνο ελληνικό… φαινόμενο. Στην Ιταλία την ίδια διαδικασία προωθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και των ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης που αντιτίθενται στο «άνοιγμα» και αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις.
(Πηγή: capital.gr)
Ελα στη Vodafone με τον αριθμό σου!
Ανανέωσε το συμβόλαιό σου ή κάνε νέα σύνδεση εύκολα και γρήγορα και κέρδισε επιπλέον έκπτωση στο πάγιό σου ή στη συσκευή που επιθυμείς!