To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι 4 ανατροπές που έρχονται για τους μισθούς


Μειώσεις με νέες ανατροπές στους μισθούς -είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αν «ναυαγήσει» ο διάλογος των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα- έρχονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι τίθενται, με εντολή της τρόικας, η μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το «πάγωμα» των ωριμάσεων (αυτόματες προσαυξήσεις λόγω πολυετιών), ο κατώτατος μισθός με πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνημένης αύξησης του Ιουλίου (περί το 2,5% με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011), η κατάργηση «κανονιστικών ρυθμίσεων» (των κανονισμών εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ) καθώς και η μείωση των εισφορών.

Λ. Παπαδήμος
Την άμεση εκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας που απαιτεί η τρόικα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και θέτει ως όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος από τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Και όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα επιβάλει τις αλλαγές και τις μειώσεις με νομοθετική ρύθμιση (όπως η τρόικα υπενθυμίζει στην επιστολή της ότι έγινε και στην περίοδο 1985-1987) σε περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε επιγραμματικά «δεν μπορώ να απαντήσω».

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, υπογράμμισε ότι όλα τα οικονομικά μέτρα - «ανταλλάγματα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο και ειδικά τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας (μέρος του όλου «πακέτου») έως το τέλος Ιανουαρίου.

Αμεση πρωτοβουλία ΣΕΒ
Την πρωτοβουλία έναρξης του διαλόγου ανέλαβε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Λ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος καλώντας τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. «Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας» τονίζει στην πρόσκληση. «Ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής», δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος λέγοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε το μέσο κόστος εργασίας, ώστε και η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα να ευνοηθούν». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απηύθυνε και σύσταση στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου «να μάθουν να μιλούν με μια φωνή και να πράττουν με μια θέληση. Αν αυτή η κυβέρνηση που έχει αναλάβει μια αποστολή εθνικής σωτηρίας αποτύχει, στους σημερινούς "συγκάτοικους" θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός», κατέληξε.

«Οχι» ΓΣΕΕ
«Οτιδήποτε αγγίζει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (επιδόματα, πολυετίες, δηλαδή ωριμάσεις, αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012) εμείς δεν τα συζητάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Όπως είπε θα προσέλθει στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ και κατόπιν θα προσέλθει στο διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να μπει σε καμιά διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία «αποτελούν αδιαπραγμάτευτες και ελάχιστες εργατικές κατακτήσεις». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων «να τιμήσουν την υπογραφή τους» και αντιπρότεινε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλ. των εισφορών με ισοδύναμα αντίβαρα (εισφορά επί του τζίρου) ώστε να μη θιγούν Ταμεία και συντάξεις.

Μικρομεσαίοι
Τριετές «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις αποδοχές και μείωση κατά 10% των εισφορών με αναπλήρωση των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία μέσω της επιβολής πόρου 1 τις χιλίοις από τον τζίρο των επιχειρήσεων (που υποστηρίζει και η ΓΣΕΒΕΕ) πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι «και η αύξηση που προβλέπεται θα πρέπει να δοθεί, εκτός αν υπάρξουν άλλες συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Δραματική έκκληση
«Πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, και για τη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα - τη συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, την αποφυγή της μαζικής, κατακόρυφης υποτίμησης των εισοδημάτων που μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα συνεπάγονταν», υπογράμμισε ο Λ. Παπαδήμος. «Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ», κατέληξε.

Οι ανατροπές

Αναθεώρηση του κατώτατου μισθού - «πάγωμα» της αύξησης του 2012 (με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011) που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ να δοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού.

«Πάγωμα» των ωριμάσεων λόγω πολυετίας.

Κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων - κανονισμών εργασίας.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: