To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Απώλειες από 32% μέχρι 57% για τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού

H δεύτερη χειρότερη χρονιά από το 2000 και η χειρότερη χρονιά για τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού από πλευράς αποδόσεων, ήταν το 2011 για τα αμοιβαία κεφάλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων υποχώρησε κατά 2,785 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά χάνοντας ουσιαστικά το 35% της αξίας τους. Χαμένοι στις αποδόσεις τους ήταν κυρίως οι μεριδιούχοι των ομολογιακών α/κ εσωτερικού που κατέγραψαν απώλειες από 32% μέχρι 57% επί του κεφαλαίου τους. Ουσιαστικά, τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού πραγματοποιώντας τις αποτιμήσεις τους σε τιμές mark to market έχουν ήδη πραγματοποιήσει το δικό τους PSI.

Εκροές

Οι καθαρές εκροές από ρευστοποιήσεις μεριδίων ανήλθαν στο ύψος ρεκόρ των 825 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εκροές καταγράφηκαν στην κατηγορία των α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων απ' όπου εξηύρον περίπου 345-350 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που πήγαν είτε προς υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις είτε προς το εξωτερικό. Μικρότερες ήταν οι ρευστοποιήσεις στα μετοχικά α/κ εσωτερικού καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών οδήγησαν σε μεγάλες υποχωρήσεις των τιμών μεριδίων και έμμεσα απέτρεψαν τις ρευστοποιήσεις των μεριδίων σε τόσο χαμηλές τιμές.

Εκροές περίπου 80 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα μεικτά α/κ εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ συνολικές εκροές πάνω από 150 εκατ. ευρώ είχαν όλες οι κατηγορίες των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων. Εντύπωση προκάλεσαν οι εκροές ύψους 180 εκατ. ευρώ από τις -σχετικά- νεοσύστατες κατηγορίες των funds of funds, κεφάλαια που εκτιμάται από τους διαχειριστές ότι επέστρεψαν σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τραπεζικές καταθέσεις, ενώ από τα σύνθετα αμοιβαία κεφάλαια οι εκροές ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ.

Οπως προαναφέραμε, οι μεγάλοι χαμένοι του 2011 ήταν τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού, τα οποία έχασαν μέσα σε διάστημα ενός έτους περίπου το μισό της αξίας τους (απώλειες ενεργητικού μέχρι 60% περίπου). Το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για κεφάλαια κυρίως συντηρητικών πελατών που είχαν τοποθετήσει εκεί τα εφάπαξ τους ή ιδιωτικών εταιρειών (ασφαλιστικών) που είχαν βάλει αποθεματικά κεφάλαια. Αναμενόμενες οι μεγάλες υποχωρήσεις των αποδόσεων των μετοχικών α/κ εσωτερικού (ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 50%) λόγω της υποχώρησης του Χ.Α., ενώ διορθωτικά κινήθηκαν και οι περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων.

Mόνο τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων δολαρίου επέπλευσαν. Από τον επενδυτικό «αρμαγεδδώνα» διασώθηκαν μόνο ορισμένα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων με ρήτρα στο αμερικανικό δολάριο, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και παρουσίασαν αρκετά καλές θετικές αποδόσεις που ξεπέρασαν το 5%.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: