Την Τρίτη στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των κομμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων θα συζητηθεί το θέμα για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς και το ενδεχόμενο αναστολής της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η τρόικα στο 10σέλιδο υπόμνημα προς την κυβέρνηση ζητεί την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25%, κάτι ωστόσο που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2012 (εισηγητική έκθεση σελ. 62). Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ούτε νέα φορολογικά μέτρα. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν. Δ. η οποία όχι μόνο είναι αντίθετη στην αναπροσαρμογή, αλλά προτείνει το πάγωμά τους για τα επόμενα πέντε έτη. Οσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν και η τρόικα ζητεί την αναστολή της ρύθμισης (όπως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία) εντούτοις παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα αναφέρουν ότι είναι έτοιμες οι οδηγίες προς τις εφορίες για την εφαρμογή του νόμου. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν απέφεραν τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Αντίθετα, η νέα ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών ακόμα και σε 60 δόσεις με ελάχιστη δόση 100 ευρώ. Χιλιάδες οφειλέτες περιμένουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση παρά το γεγονός ότι έχουν να καταβάλουν και τις έκτακτες εισφορές σε ακίνητα και εισόδημα.
Στη συνάντηση της Τρίτης όπου κόμματα και υπουργείο Οικονομικών θα μπουν στην ουσία του διαλόγου θα συζητηθούν:
1. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η τρόικα το ζητάει και μάλιστα προτείνει αύξηση 25%. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά δεδομένου ότι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους. Συγκεκριμένα το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα αυξηθεί από 14% έως 33%, ενώ αυξάνονται και 15 ακόμα φόροι που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
2. Φορολογική Διοίκηση. Σημαντικές αλλαγές αναμένονται στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων των εφοριών, οι οποίοι εφόσον δεν πιάνουν τους στόχους θα μετατίθενται. Αλλαγές αναμένονται στο Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, ενώ θα συσταθεί και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα ελέγχει ετησίως 3.400 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται στις υπηρεσίες εσόδων.
3. Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την προστασία πληροφοριοδοτών που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς. Επίσης θα συζητηθεί η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, με στόχο να κλείσουν «τα παράθυρα» και να τιμωρούνται όσοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε φαινόμενα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.
4. Θα εξετασθεί η δυνατότητα κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και η μείωση του ανώτατου συντελεστή 23% στο 20%, καθώς και του μεσαίου συντελεστή 13% στο 10%. Η Ν. Δ. προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
5. Στη φορολογία εισοδήματος η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%. Το υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιήσει τις προτάσεις του την Τρίτη.
(Πηγή: Καθημερινή)