To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οριζόντια περικοπή μισθών κατά 20% ζητεί η τρόικα


Ένα από τα πλέον σκληρά σενάρια, αυτό της οριζόντιας περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και κατά 20%, ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση η Τρόικα των δανειστών, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του κόστους εργασίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μετά τις… επίσημες διαψεύσεις αλλά και τις έγγραφες επιβεβαιώσεις, που δείχνουν ότι στο θέμα των μισθών έχει ανοίξει ένα παιχνίδι πλειοδοσίας με όλες τις προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση των 13ου και 14ου μισθού, πάγωμα των ωριμάνσεων, αλλαγή των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να έχουν πέσει πράγματι στο τραπέζι, στο υπουργείο Εργασίας περιμένουν τα χειρότερα.

Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης μεταξύ των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η επόμενη πρόταση των δανειστών είναι μείωση των μισθών κατά 20% με «πάτωμα» τους μισθούς Πορτογαλίας. Πρόταση η οποία έχει εκφραστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο, και αναμένεται να επαναληφθεί στη συνάντηση της Πέμπτης, με τους επικεφαλής της Τρόικας και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνοψίζοντας, η Τρόικα έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά:

• Μείωση του κατώτατου μισθού.
• Κατάργηση του 13ου και 14ου, τουλάχιστον όσον αφορά στην υποχρεωτικότητά τους.
• Πάγωμα των ωριμάνσεων.
• Κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων εφόσον παρέλθει 6μηνο από την λήξη τους.
• Προώθηση της μερικής απασχόλησης.
• Μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις.
• Παρέμβαση Οργανισμού Μεσολάβησης μετά από αίτηση και των δύο συμβαλλόμενων πλευρών.

Όσον αφορά στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές στις ΔΕΚΟ, αυτές αφορούν:

• Κατάργηση ωριμάνσεων.
• Διασύνδεση μισθού με αποδοτικότητα του εργαζόμενου.
• Κατάργηση επιδομάτων.
• Δυνατότητα απόσπασης – μετακίνησης προσωπικού.
• Κατάργηση κόστους υπερωριών.

Η πλειοψηφία των παραπάνω θεμάτων αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη ΓΣΕΕ, η οποία προσέρχεται σήμερα στο διάλογο με τους εργοδότες, υποστηρίζοντας ότι η μόνη συμφωνία που μπορεί να υπάρξει είναι αυτή της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ένας άλλος πόρος να υποκαταστήσει τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει η μείωση των εισφορών στα ταμεία.

Δύο προτάσεις από πλευράς του ΣΕΒ αναμένονται στη σημερινή συνάντηση. Η πρώτη αφορά στο πάγωμα του κατώτατου μισθού για όσο διαρκεί η κρίση και διατήρηση του 13ου και 14ου μισθούς. Οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων αναμένεται να ταχθούν υπέρ της διασφάλισης που προσφέρει στους εργαζόμενους η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα ζητήσουν όμως το πάγωμα των κατώτατων μισθών στα σημερινά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί σε μη καταβολή της τελευταίας και μεγαλύτερης δόσης, 2,6% στις αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ έχει διατυπωθεί η θέση, πως θα πρέπει να προστατευθεί πρώτα και κύρια ο κατώτατος μισθός αλλά και ο 13ος και 14ος μισθός.

Όσον αφορά στην ΕΣΕΕ, έχει διατυπώσει την άποψη ότι το πάγωμα των μισθών για μια τριετία και μέχρι την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου θα σώσει τον κατώτερο, τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα περιορίσει αρκετά την πίεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ αφορά επίσης στην υιοθέτηση και την υπογραφή ενός «κοινωνικού πρωτοκόλλου», που θα συμπεριληφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και μια «ρήτρα προστασίας» των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Αναφορικά με την πρόταση για την αναστολή ισχύος όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων, η Συνομοσπονδία των εμπόρων ξεκαθαρίζει πως είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια αλλαγή του νόμου, γιατί θα προκαλέσει πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και θα οδηγήσει την αγορά εργασίας σε κανιβαλισμό.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: