To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς βεβαίωση από τον έφορο οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2012

Ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις και ουσιαστικά να παγώσει κάθε αγοραπωλησία ακινήτων επιλύει ρύθμιση που ενσωματώθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα μπορούν να γίνονται μέχρι το τέλος του 2012 χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τον έφορο για την πληρωμή των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Στον περυσινό φορολογικό νόμο, είχε ενσωματωθεί διάταξη που απαγόρευε τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου χωρίς πιστοποιητικό από τον έφορο με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ακίνητο «έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη». Και πως δηλαδή να εκδώσει τέτοια βεβαίωση ο έφορος από τη στιγμή που δεν έχουν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΦΑΠ ούτε για το 2009 ούτε για το 2010 ούτε για το 2011. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η υποχρέωση προσκόμισης του συγκεκριμένου εγγράφου παρατείνεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Βέβαια, η παράταση ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα.

Ιδού η διάταξη που ενσωματώθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου:

«Όταν ο πωλητής είναι φυσικό πρόσωπο το πιστοποιητικό της παραγράφου 1 απαιτείται για συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013».

Για τους ενδιαφερόμενους, παραθέτουμε και την παράγραφο 1 του άρθρου 48 του νόμου 3842/2010:

«Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο μεταβιβάζεται με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία η κυριότητα ακινήτου ή μεταβιβάζονται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, αν δεν επισυναφθεί από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό του αρμόδιου προϊσταμένου Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη».

(Πηγή: fpress.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: