To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα κερδίσετε από το «φθηνό χρήμα» του 2012


Η χρονιά με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του ευρώ αναμένεται ότι θα είναι το 2012, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται διατεθειμένη να «ψαλιδίσει» ακόμη περισσότερο το κόστος του χρήματος, φέρνοντάς το σε ιστορικά χαμηλά.

Οι πρόσφατες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ τους τελευταίους μήνες του 2011 όχι μόνο ελάφρυναν εκείνους που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και σηματότησαν την τάση για τη νέα ρότα που φαίνεται να χαράζει ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μάριο Ντράγκι (ή «σούπερ Μάριο» στην αργκώ των τραπεζιτών).

Πλέον, και με δεδομένο ότι –σύμφωνα με τις προβλέψεις- ο πληθωρισμός θα παραμείνει το 2012 εντός του ορίου του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» και νέα μείωση μέσα στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, οι αγορές ποντάρουν στο ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να ρίξει ακόμη και κάτω από το 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ, από 1% σήμερα.

Ποιοι κερδίζουν
Η νέα τάξη πραγμάτων στο τραπεζικό τοπίο ελαφρύνει κατά αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ το μήνα τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών. Την ίδια στιγμή, «ανάσα» από τη μείωση των επιτοκίων παίρνουν και οι τράπεζες που πληρώνουν φθηνότερα τη ρευστότητα τους, εντός ή και εκτός συνόρων. Παράλληλα, η μείωση αύξηση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σε απόλυτες τιμές, πριν το μπαράζ των μειώσεων, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1,5% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρυνόταν με δόση 949 ευρώ. Σήμερα, με το επιτόκιο της ΕΚΤ να έχει πέσει στο 1% ,η δόση μειώνεται στα δόση 909 ευρώ το μήνα.

Προκύπτει δηλαδή ελάφρυνση 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.

Παράλληλα, και οι ίδιες οι τράπεζες παίρνουν ανάστα από το φθηνότερο χρήμα Καθώς αναγκάζονται να αντλούν από την ΕΚΤ, τα μικρότερα επιτόκια σημαίνουν ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να αυξάνει.

Δεν επηρεάζονται οι προσθεσμιακές
Πάντως, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έχουν ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα οι προθεσμιακές καταθέσεις, που παραμένουν στα ύψη λόγω της «αιμορραγίας» ρευστότητας που υφίστανται οι τράπεζες. Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 5% ή και του 5,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Ακόμα όμως και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μπει στο «παιχνίδι», δίνοντας επίσης δελεαστικά επιτόκια, τουλάχιστον 3,5% ή και 4%.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το «ακριβό χρήμα» ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ως προς την πορεία της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αλλά και της αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

(Πηγή: bankingnews.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: