To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό το 2012

Δυνατότητα αύξησης των πλασματικών ετών ασφάλισης που μπορούν να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια στη θεμελίωση δικαιώματος στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, καθώς και αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) και ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) σηματοδοτεί το 2012.

Τα πλασματικά έτη που μπορούν να εξαγοράσουν ασφαλισμένοι για να θεμελιώσουν μέσα στο 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα αυξάνονται σε 5 (από 4). Επίσης, σύμφωνα με τις αυξήσεις εισφορών που σχεδιάζονται για τον ΟΓΑ, σταδιακά και μέσα σε μία τριετία οι ασφαλισμένοι του Ταμείου θα πρέπει να τριπλασιάσουν το ποσό της εισφοράς τους. Αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια θα ισχύουν για την απόκτηση των παροχών του ΟΕΚ και της Εστίας, καθώς το σχετικό κονδύλι για τους δύο οργανισμούς που θα ενοποιηθούν στις αρχές του έτους προβλέπεται μειωμένο από 698 σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αυστηρότερα καθίστανται τα κριτήρια από την 1η Ιουλίου του 2012 για τους ανέργους που θα ζητήσουν για πρώτη φορά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Στο εξής πρέπει να έχουν 80 ημερομίσθια για κάθε χρόνο εντός της τελευταίας τριετίας. Οσοι ζητούν επίδομα ανεργίας για δεύτερη φορά πρέπει να έχουν 150 ημερομίσθια το εξάμηνο.

Επίσης, από την 1η Μαρτίου προβλέπεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της κάθε επιχείρησης (για το προσωπικό) σε ΟΑΕΔ και Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Αρχικώς η ηλεκτρονική κάρτα προβλέπεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, παρέχοντας όμως κίνητρο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 10% για εργοδότες και εργαζομένους.

Επίσης, εντός του 2012 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και το εργόσημο με το οποίο μπορεί να ασφαλίζεται το οικόσιτο προσωπικό με μείωση του ασφαλίστρου στο 20% από 44% που είναι σήμερα. Ταυτοχρόνως εντός του 2012 με σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί στην εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία, αναμένεται να δοθεί δυνατότητα νομιμοποίησης και στους οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στη χώρα και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας και παραμονής.

(Πηγή: Καθημερινή)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: