To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τρόικα: 20 μέτρα για να μαζευτούν 13 δισ. ευρώ

Απολύσεις και λουκέτα φορέων, αλλαγή ειδικών μισθολογίων, αναβολή επιδόματος θέρμανσης, κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, φοροαπαλλαγών, συμφωνία στα εργασιακά, αυξήσεις τελών, νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και ολικές αποκρατικοποιήσεις ζητά η τρόικα για να μαζευτούν 13 δισ. ευρώ.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και τρόικας για τα δύο νέα Μνημόνια που θα συνοδεύσουν την δόση των 30 δισ. ευρώ (για την ολοκλήρωση του PSI) και το νέο δάνειο.

Σήμερα η τρόικα θα έχει επαφές με υπουργούς, ενώ για αύριο και το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και της ηγεσίας της τρόικας.

Στόχος είναι ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης να «κλείσει» το Σάββατο, ενόψει των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής.

Περιλαμβάνουν δεκάδες διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και μέτρα που προς το παρόν υπολογίζονται σε 13 δισ. ευρώ ( 2,4% του ΑΕΠ για το 2011 και το 2012 και 3% του ΑΕΠ για το 2013- 2014). Ένα μέρος τους θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναφέρονται ρητά στο Μνημόνιο του Μαρτίου και να θεσπιστούν με το Μεσοπρόθεσμο του Ιουνίου.

Τα πιο πολλά από τα μέτρα, η Ελλάδα τα έχει ήδη αποδεχθεί εγγράφως μέσα από τα αναθεωρημένα Μνημόνια και τα συνοδευτικά τους κείμενα.



Περιλαμβάνουν 20 κρίσιμες και επώδυνες παρεμβάσεις που τώρα εξειδικεύονται και επεκτείνονται καθώς η «τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί μεγαλώνει:

1. Αναδιάρθρωση του δημοσίου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με στόχο την σημαντική συρρίκνωσή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται έσοδα τουλάχιστο 5 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη παρέμβαση που τώρα εξειδικεύεται «φωτογραφίζοντας» κύμα απολύσεων.

2. Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακών, δικαστικών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας).

3. Αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών.

4. Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστο για το 2012.

5. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει κάποιες μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, απλούστευση των φόρων περιουσίας και κατάργηση έως το τέλος του 2012 200 ΔΟΥ.

6. Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για το λουκέτο ή την συγχώνευση 11 μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΔ, ΕΤΑ, OΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, EΘΥΑΓΕ) και 35 μικρότερων.

7. Μέτρο ισοδύναμο της εφεδρείας που να διασφαλίζει τον κανόνα 1 πρόσληψης προς 10 αποχωρήσεις. Το 2010 αποχώρησαν 53 336 εργαζόμενοι και έτσι φέτος μπορούσαν να προσληφθούν 5 333 άτομα. Ωστόσο, μόνο το πρώτο εξάμηνο έγιναν 10 862 προσλήψεις.

8. Δέσμευση για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το κράτος σε ΔΕΚΟ, λιμάνια, και τράπεζες. Ο στόχος αποκρατικοποιήσεων αναθεωρείται από σε 22 δισ. ευρώ έως το 2015.

9. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη Σύναψη Εθνικής Τριμερούς Συμφωνίας συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτερων ημερομισθίων, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και το μη-μισθολογικό κόστος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

10. Σχέδιο για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ και θα αυξήσουν ισόποσα το έλλειμμα στα έτη που θα ενταχθούν.

11. Νέα μείωση της δαπάνης για νοσοκομειακή περίθαλψη και για φάρμακα.

12. Θέσπιση των μεταρρυθμίσεων σε επικουρικές και εφάπαξ στο δημόσιο.

13. Μείωση στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και αυστηροποίηση των κριτηρίων που βασίζονται στη μόνιμη διαμονή.

14. Παρεμβάσεις στα προνοιακά επιδόματα.

15. Νέα κριτήρια αναπηρίας που θα περιορίζουν τους δικαιούχους ώστε οι συγκεκριμένες συντάξεις να περιοριστούν το πολύ στο 10% του συνόλου.

16. Νέες παρεμβάσεις στις συνάξεις μετά από μελέτη για τον «εξορθολογισμό» τους.

17. Μείωση των αμυντικών δαπανών.

18. Αύξηση σε έσοδα από διόδια, εισιτήρια, αμοιβές, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.

19. Έκθεση σχετικά με τη λειτουργία των τακτικών γραμμών μεταφοράς επιβατών (ΚΤΕΛ) η οποία θα παρουσιάζει τις επιλογές για απελευθέρωση.

20. Σαφή πολιτική δέσμευση από τα κόμματα ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: