To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επιδοτήσεις 100% σε ανέργους και νέους επιχειρηματίες για παραγωγή ζυμαρικών

Ανεργοι και νέοι επιχειρηματίες μπορούν να επιδοτηθούν 100% για να ανοίξουν εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ζυμαρικών και αλευρωδών προϊόντων.

Μικρές βιοτεχνίες που παρασκευάζουν με ντόπια υλικά χυλοπίτες, λαζάνια, μακαρόνια και τραχανά μπορούν να δημιουργηθούν ιδίως στην περιφέρεια και μάλιστα να διαθέτουν τα προϊόντα τους ακόμη και στις ξένες αγορές.

Ανεργοι καθώς και νέοι που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθούν με ποσό μέχρι και 35.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται επίσης και η πρόσληψη προσωπικού ο οποίος μπορεί να είναι και συγγενής του ενδιαφερόμενου ακόμη και πρώτου βαθμού.

Πρόκειται για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το οποίο καλύπτει όλες τις λειτουργικές δαπάνες μιας επιχείρησης χωρίς ο άνεργος ή ο νέος επιχειρηματίας να καταβάλλει χρήματα. Ενοίκια, πρώτες ύλες, εξοπλισμός, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ. συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που επιδοτεί η δράση.

Το πρόγραμμα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το «Σχέδιο Στήριξης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Ανέργων και Νέων Επιχειρηματιών (σε φάση start-up)». Σκοπός είναι η αναβίωση μικρών επιχειρήσεων με εξειδικευμένα προϊόντα, ενώ μπόνους έχουν εκείνοι που θα είναι και καινοτόμοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως επιχειρήσεις που κερδίζουν αγορές και πελάτες είναι εκείνες που παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερα και δη τοπικά χαρακτηριστικά. Οι καταναλωτές είναι απαιτητικοί στα τρόφιμα και ψάχνουν πολύ τα αγνά υλικά δείχνοντας μάλιστα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε εκείνα που παράγονται από μικρές επιχειρήσεις. Συνεπώς οι μικρές βιοτεχνίες, μύλοι και τα εργαστήρια που παράγουν χυλοπίτες, τραχανά, ζυμαρικά κλπ. έχουν πεδίο δράσης.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Η δράση χρηματοδοτεί επιπλέον τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας με ποσό 15.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η θέση εργασίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Αρα η ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 35.000 ευρώ. Και μάλιστα στους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με πρώτο βαθμό συγγένειας.

Οι επιλέξιμες, λοιπόν, δαπάνες είναι:

1. Τα ενοίκια. Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου (θα απαιτηθεί εν ισχύ μισθωτήριο). Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης στο συνολικό προϋπολογισμό είναι 50%.

2. Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες ηλεκτρικού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνίας-διαδικτύου κ.λπ. Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορεί να επιδοτηθεί κατά 40%.

3. Οι δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης. Σε αυτήν την κατηγορία είναι οι αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης (π.χ. εγγραφή σε επιμελητήρια, έναρξη στην εφορία κλπ). Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης είναι 10% στο συνολικό προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.

4. Οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες νομικής και λογιστικής υποστήριξης. απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης στο συνολικό προϋπολογισμό είναι 10%.

5. Οι δαπάνες σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%. Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη και υποβολή του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου. Απαιτείται σχετική σύμβαση κατατεθειμένη και θεωρημένη από την αρμόδια δ.ο.υ.

6. Οι δαπάνες κατάρτισης μπορούν να ενισχυθούν το πολύ στο 20%. Αφορά συμμετοχή εργαζόμενου ή εργαζομένων ή επιχειρηματία σε προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους φορείς επαγγελματικής κατάρτισης και αφορούν αντικείμενο σχετικό με τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Η ενέργεια αποδεικνύεται με την προσκόμιση της βεβαίωσης κατάρτισης.

7. Οι αποσβέσεις παγίων. Περιλαμβάνει αποσβέσεις εξοπλισμού που δεν έχει επιχορηγηθεί από το παρόν πρόγραμμα. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου είναι 5%.

8. Οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 10%. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αγορά πάγιου εξοπλισμού και προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων.

9. Το μισθολογικό κόστος 12 μηνών για νέα θέση εργασίας. Το μέγιστο ποσό στον προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου είναι 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνει δαπάνες μισθοδοσίας 12 μηνών (μεικτές αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές) του νέου εργαζομένου της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών, καθώς δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση.

Υποβολή προτάσεων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την 1/1/2011 ή να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας).
• Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
• Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή το 18ο έτος θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα. Οσον αφορά στο 64ο έτος, μετά τη συμπλήρωσή του (λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία γέννησης), οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 15η Ιανουαρίου, με πιθανότητα να δοθεί παράταση.

Το πρόγραμμα καλύπτει 100% το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν οι άνεργοι.

Για κάθε δαπάνη υπάρχει ξεχωριστό ποσοστό ή ποσό στον προϋπολογισμό του επιχειρηματικού σχεδίου.

(Πηγή: Εθνος)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: