To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

«Ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Μέρα με τη μέρα «ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έσοδα στην καλύτερη περίπτωση 6 - 7 δισ. ευρώ, αντί του στόχου για περίπου 9,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο προϋπολογισμός του 2012.

Το χειρότερο σενάριο, που όπως εκτιμούν και πολλοί παράγοντες της αγοράς είναι και το επικρατέστερο, δεν «βλέπει» έσοδα υψηλότερα των 4 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά στη γενικότερη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να «τορπιλίσει» κάθε κίνηση.

«Το πρόγραμμα» που σχεδιάστηκε με την τρόικα είναι «υπερβολικά μεγάλο και υπερβολικά γρήγορο» εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος. Ιδίως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, εάν συνεκτιμηθεί ο τεράστιος κίνδυνος που χαρακτηρίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό, την ώρα που, όπως έχουν έρθει πλέον τα πράγματα, διακυβεύεται ακόμη και η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Επισημαίνουν παράλληλα και το ότι η υλοποίηση ενός προγράμματος τέτοιου εύρους απαιτεί πολύ υψηλά επαγγελματικά standards τα οποία δεν ικανοποιούνται πλήρως στην ελληνική αγορά.

Πολιτική αστάθεια
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει χρηματιστηριακός παράγοντας, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο καθώς η πολιτική αστάθεια παραμένει υψηλή στην Ελλάδα με τις αντιπαραθέσεις όσον αφορά στο μείγμα πολιτικής που ακολουθείται να εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια προσθέτοντας βαθμούς δυσκολίας σε ένα ήδη δύσκολο project.

Βεβαίως, ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να ισορροπήσει η αγορά. Με τα σημερινά δεδομένα, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται μια αδιάλειπτη ροή θετικών ειδήσεων και εξελίξεων όσον αφορά στην εκτέλεση του Μνημονίου, ιδίως στο σκέλος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σημείο-«κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι και η ομαλή έκβαση του PSI, χωρίς ατυχήματα, το οποίο υπό ιδανικές συνθήκες θα αποφορτίσει τους εθνικούς λογαριασμούς από σημαντικές δαπάνες και θα σταθεροποιήσει σχετικά το ελληνικό δημόσιο χρέος που σήμερα η αγορά κρίνει πως δεν είναι βιώσιμο.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2012 αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε λίγες μέρες κατά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν με την τρόικα, ξεκινώντας στις 16 Ιανουαρίου, για να «κλειδώσει» το νέο Μνημόνιο και να αποδεσμευθεί η δόση - μαμούθ των 89 δισ. ευρώ εντός του πρώτου διμήνου του 2012.

Με το κλίμα που κυριαρχεί θεωρείται αναπόφευκτο ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από την τρόικα, όσον αφορά στις επιδιώξεις του προγράμματος, τουλάχιστον για το 2012, χρονιά στην οποία αναμένονται έσοδα 9,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές αφού όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πρόγραμμα στην παρούσα του μορφή «δεν βγαίνει» τουλάχιστον όσον αφορά στο δύσκολο 2012.

Σχέδιο έξι σημείων
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι προ μηνών είχε υποβληθεί στην Α. Μέρκελ σχέδιο έξι σημείων των Γερμανών, με την επωνυμία «Εύρηκα» το οποίο, αν και υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που το υποστήριξαν, προσέκρουσε τελικά στο υψηλό πολιτικό κόστος που τότε είχε εκτιμηθεί ότι θα συνόδευε την αποδοχή του.

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας κοντά στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ, σε έναν φορέα παρόμοιο με την Treu-handastalt η οποία δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιρειών της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραζόταν από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και θα αναλάμβανε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2025.

Τα 125 δισ. ευρώ που θα προέκυπταν θα κατευθύνονταν στην εξαγορά υποχρεώσεών προς την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβληθεί και από Έλληνες, συγκεκριμένα από την πρωτοβουλία Κ, μια μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί εν είδει think tank με τη συμμετοχή του Στ. Μάνου, του Γ. Στουρνάρα, γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ και επιφανών στελεχών από το δικηγορικό χώρο και το χώρο του real estate.

Το σχέδιο είχε τεθεί υπόψη του τέως Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και στην κεντρική του εκδοχή προέβλεπε την έκδοση φθηνών ομολόγων, με εγγύηση κρατική περιουσία, με το δημόσιο να διατηρεί τη δυνατότητα να πάρει πίσω την περιουσία που δεσμεύει ως εγγύηση, εφόσον διαθέτει τα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε.

Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την έκδοση των ομολόγων θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους.

Ιδιωτικοποιήσεις

Πρόγραμμα για το 2012

Yποδομές

Eπέκταση σύμβασης και πώλησης μετοχών του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών
Πώληση μετοχών EYAΘ
Πώληση μετοχών EYΔAΠ
Πώληση ΔEΠA
Πώληση ΔEΣΦA
Πώληση μετοχών EΛ.ΠE.
Δικαιώματα λειτουργίας Eγνατίας Oδού

Aκίνητη περιουσία
Tριάντα εννέα κτίρια του Δημοσίου
Πρώτη ομάδα ακινήτων για ανάπτυξη

Διάφορες συμμετοχές
Aδεια κρατικών λαχείων με το Δημόσιο να προσδοκά έσοδα 400 - 600 εκατ. ευρώ
Πώληση μετοχών του OΠAΠ
Πώληση OΔIE
Πώληση ΛAPKO
Πώληση EAΣ
Πώληση καζίνο Πάρνηθας
Πώληση EΛTA
Πώληση EΛBO

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: