To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Πώς θα ιδρύσετε εταιρία αν θέλετε δουλειά και δεν έχετε λεφτά

Τη δική τους εταιρία για να δουλεύουν θα μπορούν πολύ σύντομα να δημιουργήσουν όσοι έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά δεν έχουν τα κεφάλαια που κανονικά θα απαιτούνταν σύμφωνα με το νόμο.

Πρόκειται για την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, μια μικρή ΕΠΕ δηλαδή, για την σύσταση της οποίας δεν θα απαιτείται να συγκεντρωθεί κεφάλαιο 18.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα πρόκειται για ένα ευέλικτο σχήμα για τη δημιουργία του οποίου, ένας ή περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισφέρουν «σε είδος», αν δεν έχουν τα χρήματα.

Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε κάποιο νέο να ανοίξει επιχείρηση, μόνος του ή με συγγενείς και φίλους, καταβάλλοντας τουλάχιστον 1 ευρώ, τουλάχιστον ένας εξ αυτών. Ευνοεί κυρίως τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ως κεφάλαιο της εταιρίας θα συνυπολογίζεται επιπλέον:

- η εργασία που θα προσφέρει όποιος συμμετέχει
- το ακίνητο το οποίο παραχωρεί στην εταιρία κάποιο (πχ ο πατέρας)
- η εγγύηση που παρέχει κάποιος για λήψη δανείων κλπ.

Η ευθύνη των μελών της εταιρίας εξαντλείται στο εταιρικό κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρωθεί.

Έως τώρα το εταιρικό δίκαιο επικεντρώνεται επί δεκαετίες στην ανώνυμη εταιρεία (με το νόμο 2190 του 1920) ενώ και ο νόμος για την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ο 3190 του 1955), εξακολουθεί να ισχύει αναλλοίωτος εδώ και μισό αιώνα.

Η ΕΠΕ ως ενδιάμεσος εταιρικός τύπος, δηλαδή μεταξύ ανώνυμης και προσωπικής εταιρείας, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικός για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ένα πρώτο άνοιγμα στην αγορά.

Η νέα εταιρεία θα είναι κεφαλαιουχική (δηλ. εμπορική), η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις εισφοράς ακινήτων και η ίδρυσή της θα γίνεται μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης, ενώ θα είναι κατάλληλη να λειτουργήσει και σε διεθνές περιβάλλον.

(Πηγή: protothema.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: