To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις επικουρικές - "Παγώνουν" οι μειώσεις στα εφάπαξ

Πρόσκληση στα Ταμεία να καταθέσουν έως την ερχόμενη εβδομάδα προτάσεις για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 απηύθυνε στους προέδρους των επικουρικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

«Σας παρακαλώ να υποβάλετε το συντομότερο δυνατό προτάσεις, σε συνάρτηση με τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών για τις μεταβολές που είναι αναγκαίο να γίνουν για την ανατροπή των ελλειμμάτων και την εξασφάλιση των επικουρικών συντάξεων για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους», τονίζεται στην επιστολή η οποία εστάλη ενόψει της διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου για τις μειώσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωναν χθες στην «Η» ότι «οι μειώσεις θα ψηφιστούν το Δεκέμβριο ώστε να ισχύσουν από το νέο έτος και γνώμονας θα είναι η προσαρμογή των παροχών στα οικονομικά δεδομένα κάθε ταμείου χωριστά».

Οι μειώσεις θα είναι ανεξάρτητες από τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των πέντε επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ, ΤΕΑΙΤ) σε ένα ενιαίο που, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο των ίδιων των Ταμείων καθώς θα είναι μία πλήρης ενοποίηση, δηλαδή και οικονομικά και λειτουργικά.

Βέτο
Στελέχη των υπό συγχώνευση Ταμείων τα οποία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και θεωρούν ότι μπορούν, με βάση τις εισφορές και τα αποθεματικά, να «σταθούν» αυτοτελώς μέσα στην επόμενη επταετία έστω και με μειώσεις παροχών, θέτουν «βέτο» στην ενοποίηση με άλλα ήδη προβληματικά επικουρικά. Ετσι, προσανατολίζονται να υποβάλουν προτάσεις για την εξασφάλιση των συντάξεων (μέσω αυξήσεων εισφορών ή μειώσεων παροχών ή με συνδυασμό των δύο αυτών εργαλείων) και να μην απαντήσουν για την ενοποίηση εφόσον δεν υπάρξει επίσημη πρόσκληση.

Οι μειώσεις
Με δεδομένη την απόφαση να μην ξεπερνούν οι επικουρικές συντάξεις στα ελλειμματικά ταμεία το 20% του συντάξιμου μισθού (όσο θα είναι οι επικουρικές για τους νέους από 1/1/93 και μετά, ασφαλισμένους με 35ετία) τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους μελλοντικούς τα σενάρια των μειώσεων τα οποία συζητούνται προβλέπουν:

Τη διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν την οικονομική δυνατότητα και τους πόρους στο 40% - 45% του συντάξιμου μισθού (αντί του 65%-80% σήμερα) και

Την περικοπή των δώρων ώστε να είναι αναλογικά μικρότερες οι περικοπές. Σημειώνεται ότι στα ΕΛΤΑ οι επικουρικές είναι στο 15%. Ορισμένα στελέχη Ταμείων συζητούν -εναλλακτικά- να γίνει μια μικρότερη μείωση των επικουρικών συντάξεων και μια αντίστοιχη αύξηση των εισφορών για τους ήδη ασφαλισμένους. Οι σχετικές προτάσεις συναντούν, ωστόσο, την αντίδραση των εκπροσώπων των ασφαλισμένων στα Δ.Σ. που θεωρούν ότι είναι αδύνατη και δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα η αύξηση εισφορών στην τρέχουσα συγκυρία (με τις μειώσεις των μισθών και της απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο).

ΕΦΑΠΑΞ
Το σχέδιο «διάσωσης» των επικουρικών θα «παγώσει» τις νέες μειώσεις στα ποσά των εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα Ταμεία Πρόνοιας και οι όποιες προσαρμογές υπολογίζεται να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: