To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της Ευρωζώνης

Κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, θα παρουσιάσει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (8-9 Δεκεμβρίου), ο γαλλογερμανικός άξονας, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης. Το Βερολίνο παίρνει αυτό που θέλει, αλλά θα πρέπει τώρα να ικανοποιήσει την απαίτηση των άλλων για αλληλεγγύη.

Ανγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας: «Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε πρέπει να ακολουθούν άμεσα οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε».

Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες έδωσαν το στίγμα της κοινής πρότασης, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και προσέγγιση στο θέματα που διαφωνούσαν, όπως στην επιβολή των αυτοματοποιημένων ποινών και στη διαμόρφωση των αμυντικών εργαλείων της Ευρωζώνης, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Ταύτιση και διάσταση

Από τις χωριστές ομιλίες που έκαναν την Πέμπτη το βράδυ στην Τουλόν της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί, και την Παρασκευή το πρωί στη γερμανική Βουλή η Ανγκελα Μέρκελ, διαφάνηκαν τα σημείο που συμφωνούν και εκείνα που διαφωνούσαν αλλό η απόσταση περιορίζεται.

«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη, ο στόχος είναι μια δημοσιονομική ένωση που επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία στα μέλη της και έχει τα αναγκαία εργαλεία για να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ. Το τελευταίο σημείο της φράσης για τα αναγκαία εργαλεία είναι αυτό που δημιουργεί προσδοκίες για θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν απόλυτα πως αν δεν υπάρξει δημοσιονομική ενοποίηση η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, θα καταρρεύσει στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Τη δημοσιονομική ενοποίηση τη βλέπουν μέσω της υλοποίησης πολιτικών εξυγίανσης με ενισχυμένη εποπτεία. Επειδή οι αλλαγές προβλέπουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα επιχειρηθεί μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι «27», έστω κι αν αυτή εφαρμοστεί στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί ζητούν και οι Γάλλοι αποδέχονται να κατοχυρώνονται με εθνική νομοθεσία οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Οποιαδήποτε απόκλιση θα επιφέρει αυτοματοποιημένες κυρώσεις, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από την κυβέρνηση της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ οι κυρώσεις θα είναι χρηματικές και προτείνεται να φτάνουν μέχρι και την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οπως ανέφερε χθες η κα Μέρκελ οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, και όταν αυτό δεν γίνεται, τότε πρέπει να ακολουθούν άμεσα οι επιπτώσεις για τη χώρα που δεν τους τήρησε. Τα ανώτατα όρια δημόσιου χρέους και ελλείμματος που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Ευρωζώνη, δηλαδή 60% και 3% του ΑΕΠ αντίστοιχα θα γίνουν αυστηρότερα.

Για το έλλειμμα για παράδειγμα προτείνεται το ανώτατο αποδεκτό όριο να καθοριστεί στο 2% του ΑΕΠ. Η καγκελάριος στηρίζει επίσης την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, για μεταφορά των χρεών, που υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο του 60%, σε ειδικά εθνικά ταμεία, προκειμένου να επισπευστεί η αποπληρωμή τους. Χθες τη χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ .

Σαφές μήνυμα

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να σταλεί επίσης ένα εξαιρετικά σαφές μήνυμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη και τελευταία χώρα η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, και οι ιδιώτες επενδυτές έχασαν κεφάλαιά τους.

Ωστόσο, η εισαγωγή των μέτρων θα πάρει χρόνο, γιατί η τροποποίηση της Συνθήκης, έστω κι αν αυτή είναι περιορισμένη και χωρίς δημοψηφίσματα, θα απαιτήσει περίπου 18 μήνες. Όπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε η κα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν μακρύ και δύσκολο «μαραθώνιο».

Το βήμα της Γερμανίας

Απομένει τώρα η διαμόρφωση της άμυνας της Ευρωζώνης, δηλαδή εκεί που θα ζητηθεί από τους Γερμανούς να κάνουν ένα βήμα για να βρεθούν με τους υπόλοιπους. Η κα Μέρκελ επανέλαβε χθες την κατηγορηματική αντίθεσή της στην άμεση εισαγωγή ευρωομολόγων, που αποτελεί αίτημα πολλών χωρών, αλλά και θεσμικών οργάνων της Κοινότητας. Τόνισε, όμως, ότι αυτό θα μπορούσε να το συζητήσει μόνο όταν θα έχει υλοποιηθεί το σχέδιο της δημοσιονομικής ένωσης, και δεν θα αποφασίζουν τα κράτη-μέλη το ύψος του δανεισμού τους.

(Πηγή: naftemporiki.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: