Πρόκειται για το πρόγραμμα "digi-mobile" το οποίο είναι έτοιμο κι απομένει η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίησή του και προβλέπει την ενίσχυση εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής με ποσά μέχρι και 3.500 ευρώ.
Σκοπός του "digi-mobile" που διαχειρίζεται η "Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε." είναι να χρηματοδοτηθούν εμπορικές εταιρείες π.χ. στον χώρο ένδυσης, υπόδησης και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσα από τις υπηρεσίες του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα "smart phones" και τους υπολογιστές ταμπλέτες (tablets pc).
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί... ανάσα για τον χώρο του εμπορίου καθώς είναι ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που δεν περιλαμβάνεται στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά ούτε και του Επενδυτικού Νόμου, και επιπλέον οι επιχειρήσεις του είναι εκείνες που έχουν "χτυπηθεί" περισσότερο από την οικονομική ύφεση.
Ακόμη, η ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε οικονομικές επιλογές επικοινωνίας και αγορών ωθεί τις επιχειρήσεις στο να ανταποκριθούν σε αυτήν την τάση και να ικανοποιήσουν τη νέα καταναλωτική συμπεριφορά. Το Ιντερνετ και η διείσδυση των νέων μορφών επικοινωνίας ιδίως στις νέες ηλικίες, όπως τα smart phones και τα tablets pc αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τις εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να κερδίσουν πελάτες αλλά και να προσφέρουν τα προϊόντά τους σε χαμηλότερες τιμές.
Ετσι, μέσα από τη δράση του "digi mobile" είναι δυνατόν να ενισχυθούν εμπορικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να πουλάνε τα είδη τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών που κάνουν χρήση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των μικρών φορητών υπολογιστών αλλά ακόμη και να αναπτύξουν επικοινωνία που θα τους προσφέρουν ηλεκτρονικά κουπόνια ή ακόμη και ειδικές προσφορές. Επίσης μπορούν να αναπτύξουν συστήματα on line παραγγελιών και να κάνουν ειδικές "ψηφιακές" προσφορές ανά άτομο ανάλογα με τις ανάγκες του και τα χαρακτηριστικά του.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα επιλεγούν θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε δύο τουλάχιστον εναλλακτικές πλατφόρμες εφαρμογών έξυπνων συσκευών (ενδεικτικά τουλάχιστον δύο μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP's WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo and MeeGo) και να είναι δυνατόν να εγκατασταθούν στη συσκευή (να είναι "downloadable").
Ο ολοκληρωμένος τίτλος του προγράμματος είναι "Ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές - ταμπλέτες (tablet - pc)", και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν από έναν έως 20 εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα μπορούν να αναπτύξουν κι εφαρμογές για δραστηριότητες και λειτουργίες που αναπτύσσονται εντός των εταιρειών τους. Για παράδειγμα, στελέχη μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την αποθήκη τους, δηλαδή τα αποθέματα, τις παραγγελίες, τις παραδόσεις, τις πωλήσεις κ.λπ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του "digi mobile" είναι 15 εκατ. ευρώ και η "Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε." έχει ετοιμάσει τον οδηγό του προγράμματος και αναμένει την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου το πρόγραμμα κι επίσημα να μπορέσει να ξεκινήσει να "τρέχει".
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται
Ψηφιακές υπηρεσίες των επιχειρήσεων προς τον καταναλωτή είτε προς άλλες επιχειρήσεις είναι εκείνες που θα επιλεγούν για να επιχορηγηθούν.
Αυτές θα πρέπει να αναπτύσσονται μέσω smart phones (native mobile apps/web mobile apps ή και web mobile portals) και tablet pc και να διατίθενται μέσω συνδρομητικού μοντέλου "Λογισμικού με τη μορφή Υπηρεσίας" (Software-as-a-Service).
Εναλλακτικά και υπό προϋποθέσεις, επιτρέπεται η ανάπτυξη mobile portals.
Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν:
• εφαρμογές που επιτρέπουν σε μετακινούμενα στελέχη της επιχείρησης (mobile workers) τη διαρκή πρόσβαση σε επιχειρησιακά δεδομένα (έλεγχος αποθήκης, πρόσβαση σε ενδοεταιρικά συστήματα διαχείρισης πελατών, πωλήσεων, ERP κ.λπ.)
• καινοτόμες υπηρεσίες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες, μέσω συσκευών κινητών επικοινωνιών
• καινοτόμες εφαρμογές που προωθούν ή παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, αξιοποιώντας το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη (location based services) και υπηρεσίες destination management
• εφαρμογές και υπηρεσίες για την online επισκόπηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης, τη διαχείριση ραντεβού από την πλευρά των πελατών, την προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την πρόσβαση σε φάκελο του πελάτη, τη διαχείριση του πελατολογίου κ.λπ.
• υπηρεσίες εικονικής ξενάγησης με αξιοποίηση συσκευών κινητών επικοινωνιών
• υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών
• εφαρμογές και οποιουδήποτε είδους συστήματα παραγγελιοληψίας μέσω κινητού για πελάτες εμπορικών καταστημάτων κ.λπ. καθώς και εφαρμογές με συστήματα επιβράβευσης πελατών μέσω mobile coupons. Να σημειωθεί πως οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία αφορούν στους πελάτες που βρίσκονται αποκλειστικά εκτός των καταστημάτων.
• εφαρμογές για εταιρείες που προσφέρουν οποιασδήποτε μορφής service (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες service συσκευών κ.λπ.) για την online προσωποποιημένη παρακολούθηση της πορείας των εργασιών προσφορές κ.λπ.
Πληροφορίες:
Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.
Κολοκοτρώνη 8, 105 61 Αθήνα
Τηλ.: 210 3377940 e-mail: digi-mobile@digitalaid.gr
info@digitalaid.gr
Οι ενδιαφερόμενοι για επιδότηση, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).