To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πού οφείλεται η καθυστέρηση στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Σε κυβέρνηση, με στήριξη «αλά καρτ», οδηγείται η χώρα, μετά την αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με υποψήφιους πρωθυπουργούς, στο εύρος των αρμοδιοτήτων, τη διάρκεια και τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι προσδοκίες ότι οι συζητήσεις μεταξύ Παπανδρέου – Σαμαρά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με ισχυρό πρωθυπουργό και πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα σηματοδοτούνταν από την συμμετοχή σε αυτήν πρωτοκλασάτων στελεχών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προσέκρουσαν στις αντιδράσεις κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς, φέρεται να επιμένει στην θέση του οι εκλογές να διενεργηθούν στις 19 Φεβρουαρίου ενώ επιθυμεί να μην συμμετάσχουν στελέχη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση προκειμένου να μην δοθεί επικοινωνιακά εικόνα συγκυβέρνησης.

Η επιμονή σε προσδιορισμένη ημερομηνία εκλογών και η αρχική θέση να μην συμμετάσχουν στελέχη της Ν.Δ. στοχεύσει στο να δηλωθεί με κάθε τρόπο ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση 100 ημερών, με μόνο στόχο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης και εν συνεχεία τη διενέργεια εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι χθες το βράδυ στελέχη της Ν.Δ, όπως ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, διευκρίνιζαν ότι η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή», για την Ν.Δ., η Συγγρού δεν δέχθηκε όρους και προϋποθέσεις, που έθεσαν υποψήφιοι πρωθυπουργοί, όπως ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Ο τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πολιτικά πρόσωπα και από τα δύο μεγάλα κόμματα και να έχει και ο ίδιος λόγο στην επιλογή τους. Ταυτόχρονα, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για τη συμφωνία των δύο κομμάτων να προσδιορισθεί ως υποψήφια ημερομηνία εκλογών η 19η Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορισθεί ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης.

Και αυτό διότι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την νέα κυβέρνηση μια και θα υπάρξει προεκλογικό κλίμα που θα θρέφει προσδοκίες αλλαγών στην κοινωνία, θα εντείνει φαινόμενα παράλυσης της κρατικής μηχανής και ανυπακοής της κοινωνίας στην καταβολή φόρων.

Με την άποψή του, συμφώνησε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα υπονόησε χθες ο κ. Χ. Καστανίδης, όχι όμως και ο κ. Σαμαράς.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. εμφανίστηκε ανοικτός ακόμη και στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί η υφιστάμενη κυβέρνηση (!) και να υπάρξουν αλλαγές μόνο σε υπουργεία, που σχετίζονται με τη διενέργεια των εκλογών (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης), στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω των πρόσφατων κρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως προκύπτει από την δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός του πρότεινε τιμητική θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Σαμαράς, στο τραπέζι μπήκε και σενάριο πολυκομματικής κυβέρνησης, με την οποία συμφώνησε ο κ. Σαμαράς, θέτοντας βέτο μόνο στην συμμετοχή στελεχών από το κόμμα του.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των κεντροδεξιών κομμάτων και ως προς το πρόσωπο του κ. Τ. Ρουμελιώτη, που προτάθηκε από τον κ. Παπανδρέου για την θέση του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ επέστρεψε, πάντως, στην Αθήνα, κίνηση που δείχνει ότι το χαρτί της υποψηφιότητάς του παρά τις ενστάσεις δεν έχει καεί.

Το τρικ της χωριστής ψηφοφορίας για δανειακή σύμβαση και εφαρμοστικό

Στον αντίποδα, με ένα ….τρικ φαίνεται να ξεπερνιέται και το «αγκάθι» της Ν.Δ. να στηρίξει κυβέρνηση με αντικείμενο όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ν.Δ. έχει ζητήσει να υπάρξει χωριστή ψηφοφορία στην Βουλή, για τη δανειακή σύμβαση, την οποία και θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για τον Εφαρμοστικό νόμο, που την συνοδεύει.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ευρώπη να αποδεχθεί ότι ο εφαρμοστικός νόμος μπορεί να κυρωθεί και από απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι από διευρυμένη. Αν όπως φαίνεται επικυρωθεί αυτή η δυνατότητα, τότε η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αλά καρτ συναίνεση, διατηρώντας τις πολιτικές της διαφορές και σύμφωνα με τα στελέχη της το πολύτιμο δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης του μείγματος των μέτρων μετά τις εκλογές.

Στελέχη της Ν.Δ. διαβεβαίωναν χθες ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ως προς την απαίτηση της Ευρώπης, να δεσμευθούν τα δύο κόμματα εγγράφως για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη παράσχει αντίστοιχες διαβεβαιώσεις.

Ναι και στην εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων από Ν.Δ.

Όπως προκύπτει και από το non paper που διένειμε στα στελέχη της η Συγγρού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει συμφωνήσει να στηρίξει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφισθεί, και τραβάει κόκκινη γραμμή μόνο στην λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αναλυτικά, το non paper, αφού προσδιορίζει ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση 100 ημερών, σημειώνει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα στηρίξει την εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μείγματος της πολιτικής μετά τις εκλογές.

Το non paper επιβεβαιώνει πλήρως τις χθεσινές πληροφορίες ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφισθεί καθώς και τον προϋπολογισμό του 2012, με στελέχη της να διευκρινίζουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: