To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Στο προσκήνιο τα κυμαινόμενα επιτόκια έναντι των σταθερών

Αναμένονται και νέες μειώσεις στο κόστος του χρήματος
Νέα δεδομένα για δανειολήπτες, καταθέτες, επενδυτές και τραπεζίτες φέρνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη, να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25 της μονάδας, στο 1,25%.

Οχι μόνο γιατί δίνει ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά και επειδή σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της ΕΚΤ ως προς τη νομισματική της πολιτική, σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ύφεση στην οποία προβλέπεται να κατρακυλήσει η ευρωζώνη.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η κίνηση αυτή αλλάζει πλήρως τον χάρτη των επιτοκίων επαναφέροντας στο προσκήνιο τα κυμαινόμενα επιτόκια έναντι των σταθερών. Και αυτό γιατί, με βάση τις δηλώσεις του νέου ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (ή Σούπερ Μάριο, όπως αποκαλείται στους τραπεζικούς κύκλους), ο ευρωπληθωρισμός θα παραμείνει εντός του ορίου του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα μέσα στο 2012. Αυτό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, σημαίνει ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ - όπως αναμενόταν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού - αλλά είναι και αρκετά πιθανό να προχωρήσει σε νέες μειώσεις τους ερχόμενους μήνες.

Ποιοι κερδίζουν
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι πρώτοι κερδισμένοι από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι όσοι δανειολήπτες έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτάται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για παλιά στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί εδώ και 3-5 χρόνια. Οσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, θα δουν τη δόση τους να μειώνεται άμεσα, στην επόμενη κιόλας ειδοποίηση που θα πάρουν από την τράπεζά τους. Το όφελος μόνο από τη μείωση της Πέμπτης κυμαίνεται ανάμεσα στα 15 και τα 35 ευρώ, ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου, ενώ διπλασιάζεται στην περίπτωση που η ΕΚΤ κατεβάσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1% τους επόμενους μήνες.

Κερδισμένοι βγαίνουν και εκείνοι που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτάται από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor. Ηδη νωρίς το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Euribor τριμήνου έπεσε στο 1,42% από 1,58% την Πέμπτη, καταγράφοντας μείωση 16 μονάδων βάσης σε λίγες μόνο ώρες. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου το διατραπεζικό επιτόκιο να εναρμονιστεί με αυτό της ΕΚΤ στα επίπεδα του 1,25% ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση στην περίπτωση που οι αγορές προεξοφλήσουν ότι επίκειται νέα κίνηση από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η πλειονότητα των δανείων - στεγαστικών και καταναλωτικών - με κυμαινόμενο επιτόκιο που έδωσαν οι τράπεζες την τελευταία τριετία εξαρτάται από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor. Αρα και σε αυτήν την περίπτωση οι δανειολήπτες παίρνουν βαθιά ανάσα.

Παράλληλα, κερδισμένες από την κίνηση της ΕΚΤ βγαίνουν και οι ίδιες οι τράπεζες καθώς μειώνεται το κόστος δανεισμού τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτήν τη στιγμή το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντλεί ρευστότητα σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΚΤ, μέσω των ομολόγων που έχουν δώσει ως ενέχυρα οι εγχώριες τράπεζες. Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού έχει άμεσο αντίκτυπο και στο επιτόκιο το οποίο πληρώνουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντλήσουν ρευστότητα. Ετσι, οι τράπεζες όχι μόνο εξισορροπούν τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκίων προς τους πελάτες τους αλλά και βγαίνουν κερδισμένες καθώς τα χρήματα που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ είναι πολλαπλάσια από τα δάνεια που έχουν δώσει.

Σταθερά
Στον αντίποδα, δεν εκμεταλλεύονται το όφελος από τη μείωση των επιτοκίων εκείνοι που έχουν «κλειδώσει» το δάνειό τους σε σταθερό επιτόκιο. Στην περίπτωσή τους η δόση παραμένει αμετάβλητη ώσπου να ολοκληρωθεί η σταθερή περίοδος. Στη συνέχεια, τα χρήματα που θα πληρώσουν θα υπολογιστούν με βάση τα τότε δεδομένα.

Αγνωστη παραμένει πάντως η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ως προς τα επιτόκια που καθορίζουν οι ίδιες. Τα νέα σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και το κόστος των πιστωτικών καρτών διαμορφώνονται από τις τράπεζες και δεν εξαρτώνται άμεσα από το επιτόκιο της ΕΚΤ. Στο παρελθόν, οι αυξήσεις του επιτοκίου του ευρώ αποτελούσαν αφορμή για τουλάχιστον αντίστοιχη άνοδο στο κόστος του χρήματος. Τώρα όμως, με δεδομένη την αύξηση των επισφαλειών, είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσουν την ίδια πρακτική επιλέγοντας αντ' αυτού να απορροφήσουν προς ίδιον όφελος τουλάχιστον ένα μέρος από τη μείωση.

(Πηγή: Τα Νέα)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια με την airtickets.gr
Το μεγαλύτερο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό πρακτορείο κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Ψάχνεις dealaki? Οι καλύτερες προσφορές είναι μαζεμένες εδώ
Το Dealaki.gr συγκεντρώνει τις καλύτερες προσφορές που κυκλοφορούν στην αγορά. Κάντε "Like" στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι από όλους τις καλύτερες προσφορές γύρω σας!

Πουλάτε χρυσό; Πληρωθείτε περισσότερο!
Πάρτε Μετρητά για τα Χρυσά Κοσμήματά σας, Χρυσά Νομίσματα, Διαμάντια και άλλα Πολύτιμα Μέταλλα. Δωρεάν Αποστολή και Δωρεάν Ασφάλιση έως και 1.000 ευρώ.