Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αποκλείεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, για τις αλλαγές που θα φέρει με το νέο νομοσχέδιο. Η σημαντικότερη είναι αυτή της κατάργησης της άδειας εξαγωγών που απαιτείται για έναν έμπορο προκειμένου να στέλνει τα προϊόντα του στις διεθνείς αγορές.
Ταυτόχρονα δημιουργείται Υπηρεσία Μιας Στάσης, όπου οι εξαγωγείς θα απευθύνονται μόνο σ' ένα σημείο προκειμένου να διεκπεραιώνουν τις διοικητικές υποθέσεις τους. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε νέο νόμο μια και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εξαγωγές έχει ζωή από το 1959, τροποποιήθηκε 20 χρόνια μετά, το 1979 και από τότε έχουν γίνει διάφορες προσθήκες. Ενας επιχειρηματίας που θέλει να εξάγει προϊόντα είναι αναγκασμένος να έλθει αντιμέτωπος με ένα απίστευτο... χαρτοβασίλειο καθώς και να διανύσει πολλά χιλιόμετρα... απευθυνόμενος από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Για την ακρίβεια είναι υποχρεωμένος να επισκεφτεί και να συναλλαχθεί με 10 υπουργεία, 28 διαφορετικές υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 30 διαφορετικά πιστοποιητικά, άδειες και εγκρίσεις. Και παρά το μεγάλο αριθμό διοικητικών εμποδίων, εντούτοις οι εξαγωγές τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αυξήθηκαν 65%, ενώ στο εννεάμηνο η άνοδος ήταν 41,4%. Το νέο νομοσχέδιο φέρνει τις ακόλουθες αλλαγές:
1. Ελεύθερες οι εξαγωγές για το εμπόριο. Η βασική φιλοσοφία του νόμου στηρίζεται στο ό,τι όποιος είναι έμπορος μπορεί να εξάγει. Για να προχωρήσει επιχειρηματίας σε εξαγωγές θα πρέπει να έχει ειδική άδεια. Ετσι, με την αλλαγή αυτή αίρονται σημαντικά εμπόδια για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ανοίγουν οι αγορές του εξωτερικού και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
2. Σε Μητρώο Εξαγωγέων μετατρέπεται το Μητρώο Εξαγωγών. Σκοπός της αλλαγής είναι να δίνεται έμφαση στο τι εξάγει η χώρα. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολη η άσκηση πολιτικής πάνω σε προϊόντα που έχουν ζήτηση ή ευκαιρίες για διείσδυση σε ξένες αγορές. Το Μητρώο Εξαγωγών θα ενημερώνεται αυτόματα και χωρίς ιδιαίτερες διοικητικές διαδικασίες.
3. Τέλος στην εγγραφή των εξαγωγέων στα επιμελητήρια. Σήμερα κάποιος επιχειρηματίας για να προχωρήσει σε εξαγωγές πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε επιμελητήριο. Αυτή η προϋπόθεση δε θα χρειάζεται πια. Επιπλέον προκαλούσε και κόστος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με το νέο νομοσχέδιο θα αρκεί η εγγραφή μόνο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).
4. Καθιερώνεται το «Single Window». Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη καινοτομία που εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εξαγωγές. Το «Single Window» είναι ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα υπάρχουν στοιχεία για τις εξαγωγές, τις ξένες αγορές και πληροφορίες.
Επίσης μέσα από το «Single Window» θα διεκπεραιώνονται και οι όποιες διοικητικές συναλλαγές με το Δημόσιο. Πρόκειται ουσιαστικά για την Υπηρεσία Μιας Στάσης, όπου με ηλεκτρονικό τρόπο οι επιχειρηματίες θα προσκομίζουν ή θα παίρνουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Εξάλλου, σύντομα θα είναι στον «αέρα» και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που τρέχουν... η Euro-bank και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Το «Go 2 Market» θα έχει χαμηλότοκα δάνεια για επιχειρηματίες που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για τις εξαγωγές.
(Πηγή: Ημερησία)