Την απόφαση αυτή (που ικανοποιεί παλαιότερο αίτημα της ΓΣΕΕ, αλλά και της πλειοψηφίας των εργοδοτικών οργανώσεων) θα ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα των ειδικοτήτων οι οποίες θα θεωρούνται ως «βαριές και ανθυγιεινές» και θα αποτελούν το διαβατήριο για την πρόωρη συνταξιοδότηση (έως και 5 χρόνια νωρίτερα δηλ. στο 60ό για πλήρη και από στο 58ο για μειωμένη με βάση το νέο Ασφαλιστικό).
Ο φορέας εκτίμησης και ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου θα έχει τριμερή εκπροσώπηση (κράτους - εργοδοτών και εργαζομένων) και, σε πρώτο στάδιο, θα αναλάβει την εκπόνηση μελετών για:
- Τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα.
- Τους παράγοντες που επιβαρύνουν όπως τα κυλιόμενα ωράρια, την έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, την εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, στο ύπαιθρο.
- Τα επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων, εργατικών ατυχημάτων, το εργασιακό άγχος.
120.000 εκτός λίστας
Εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών μένουν 120.000 εργαζόμενοι χάνοντας το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης όσοι από αυτούς δεν συμπληρώνουν έως 31/12/2015 τα 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Από τη νέα λίστα βγαίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, στο λιανικό εμπόριο (και οι ταμίες των σούπερ μάρκετ), οι σερβιτόροι που δεν απασχολούνται και μετά τις 10 το βράδυ, οι καμαριέρες, οι καθαρίστριες που απασχολούνται σε ένα εργοδότη, οι κομμωτές και κομμώτριες, οι τραγουδιστές, οι εκφωνητές κ.ά.
Εντός λίστας μπαίνουν, ωστόσο, όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου. Για όσους εξαιρεθούν, θα ισχύσουν αυτόματα τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μελλοντικές συντάξεις τους δεν θα έχουν την προσαύξηση των βαρέων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα χάσουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ.
(Πηγή: Ημερησία)