Σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πέρασαν «χειροπέδες» σε 14 επιχειρηματίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων πρόσωπα πολύ γνωστά στην επιχειρηματική κοινότητα όπως ο Γ. Α. Πετζετάκις, ο Λ. Λεβής ιδιοκτήτης των Bodyline και ο Ν. Τζιβανάκης, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas Coiffure.
Κανένας από τους συλληφθέντες δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή αφού καταβάλουν μέρος του ποσού που οφείλουν και προχωρούν σε διακανονισμό. Το επόμενο «χτύπημα» που ετοιμάζουν οι ελεγκτικές αρχές αφορά όσους «σήκωσαν» τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν στο εξωτερικό. Στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα «φιγουράρουν» τα ονόματα γνωστών γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, προσώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και ατόμων που προέρχονται από τον πολιτικό στίβο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη λίστα των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που 'μιλούν κουνώντας το δάχτυλο' αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητά του».
Οσοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους και μπορούν να τις δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους και πληρώνουν κανονικά τους φόρους επί των τόκων των καταθέσεών τους δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα. Με βάση την αρχή της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων μπορούν να έχουν κατατεθειμένα τα χρήματά τους σε όποια τράπεζα του εξωτερικού επιθυμούν, αρκεί να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους επί των τόκων που εισπράττουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κεφάλαια Ελλήνων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού υπερβαίνουν συνολικά τα 200 δισ. ευρώ.
Περιπέτειες με την εφορία, θα έχουν όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους τα χρήματα που έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν το κίνδυνο δέσμευσης των καταθέσεών τους αφού το υπουργείο Οικονομικών για να διεκδικήσει τους διαφυγόντες φόρους σκοπεύει να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα χρήματος. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επικείμενες συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και διώξεις επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα.
Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει στις πρώτες συλλήψεις φορολογουμένων που έχουν υψηλές καταθέσεις τις οποίες ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Όπως ορίζει η νομοθεσία η διαδικασία του αυτόφωρου ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μη απόδοση φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.
Το ΣΔΟΕ έχει λίστα με 1.000 φορολογούμενους με τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αρκετοί από τους 1.000 φορολογούμενους εκλήθησαν από τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους. Σημειώνεται ότι όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με συντελεστή έως και 45%.
«Ολόκληρος ο μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί πλήρως και στο άμεσο μέλλον θα δείτε πρωτόγνωρα πράγματα και καταστάσεις», λέει με νόημα αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Τώρα προσέρχονται οικειοθελώς
Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι «χειροπέδες» έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που προσέρχονται οικειοθελώς στο δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από φόρους, ενώ άλλοι έρχονται σε συμβιβασμό με τις Αρχές για την καταβολή των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για φοροδιαφυγή.
Οι απηνείες διώκτες των φοροφυγάδων
Φορο-τρομοκράτες
Ιωάννης Διώτης
Παθιασμένος για τη δουλειά που αναλαμβάνει, ο πρώην αντεισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης, πριν από μερικούς μήνες κλήθηκε να πάρει στα χέρια του τα ηνία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Ο διώκτης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, ανασύρθηκε από την εφεδρεία διότι όλοι ήξεραν ότι θα κάνει τα πάντα για να φέρει σε πέρας τη νέα του αποστολή: Τη δίωξη μιας άλλης? τρομοκρατίας, αυτής του οικονομικού εγκλήματος. Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η καταστολή ιδιαίτερα σοβαρών οικονομικών παραβάσεων, όπως το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», οι απάτες, οι παράνομες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι απάτες σε βάρος του Δημοσίου, είναι στις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ το οποίο συνεργάζεται στενά με την Οικονομική Αστυνομία και τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Ο Ι. Διώτης έγινε γνωστός από την εξάρθρωση της «17Ν» αλλά και από υποθέσεις που διαχειρίστηκε όπως ο ΕΛΑ και η έρευνα για το θάνατο του Γ. Τσαλικίδη που σχετίστηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Καλοκαίρι του 2002, μαζί με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και το Φ. Νασιάκο έδρεψε τους καρπούς των προσπαθειών του, συλλαμβάνοντας τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν».
Οικονομική Αστυνομία
Γρηγόρης Πεπόνης
Πριν από μερικούς μήνες έγινε πραγματικότητα κάτι που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο: Η δημιουργία θέσης Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και η Οικονομική Αστυνομία. Εισαγγελέας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος αντεισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης ενώ στη θέση του επικεφαλής της νέας υπηρεσίας της Αστυνομίας ορίστηκε ο ταξίαρχος Νικόλαος Μάρκου. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας δεν είναι τυχαίοι αστυνομικοί. Εχουν μεταπτυχιακά και γνώσεις σε ζητήματα χρηματοοικονομικής, τραπεζικών και φοροτεχνικών εφαρμογών, λογιστικής, πληροφορικής, διερεύνησης ψηφιακών πειστηρίων, τηλεπικοινωνιών και δικτύων, ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μόλις ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης πήρε στα χέρια του τη λίστα με τους φοροφυγάδες άρχισε η επιχείρηση-«χειροπέδες» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο κ. Πεπόνης εποπτεύει και συντονίζει, οι οικονομικοί αστυνομικοί εκτελούν. Σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, τις Εφορίες, τα Τελωνεία και την Αστυνομία, έχουν ρίξει τα δίχτυα τους, όχι μόνο στις υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά και σε υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, λαθρεμπόριο τσιγάρων, ελέγχους στα βιβλία γιατρών, εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν απάτες, λαθρεμπόριο καυσίμων, πάταξη του παράνομου στοιχηματισμού κ.λπ.
(Πηγή: Ημερησία)