To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Τον Ιανουάριο η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου;

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η σύνταξη και η ψήφιση ενός ολοκληρωμένου φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπως αυτό που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και παραπέμπουν την κατάθεση και ψήφισή του «αργότερα». Μάλιστα, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις μόνο για ταχεία σύνταξη του νομοσχεδίου δεν προϊδεάζουν.

Το το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2012 και τα επόμενα. Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στη φορολογία μέσω ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

1. Την περαιτέρω κατάργηση φοροαπαλλαγών. Στο υπουργείο συντάσσουν αυτήν την περίοδο μια πλήρη λίστα με τις φοροαπαλλαγές για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα προκειμένου να επιλέξουν στη συνέχεια αυτές που θα καταργηθούν. Στο απόσπασμα οδεύουν και φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φοροαπαλλαγής που οδεύει προς κατάργηση είναι το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάργηση του αφορολόγητου θα γίνει μέσω της θέσπισης αυτοτελούς φορολόγησης 20% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αποτελεί μια από τις βασικές πηγές νέων φορολογικών εσόδων του 2012 και των επόμενων ετών.

2. Τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 20% και τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 13%.

3. Την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

4. Την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για τη διενέργεια συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες)

5. Την δικαιολόγηση από τους φορολογούμενους κάθε ευρώ εισοδήματος που ξοδεύουν ή αποταμιεύουν με παραστατικά.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: