Όπως τονίζει, από την απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χάαν προκύπτει με σαφήνεια ότι τα κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ που αποτελούνται κυρίως από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (1,7 δισ. ευρώ συνολικά κεφάλαια, από τα οποία 1,5 δισ. ελληνικά ομόλογα) θεωρούνται πλέον «ακατάλληλα» από την Κομισιόν, προκείμενου να συγχρηματοδοτήσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Πάγωμα εκταμιεύσεων δανείων από την ΕΤΕπ για έργα του ΕΣΠΑ δείχνει και η απάντηση του Ο. Ρεν.
«Οι υποσχέσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν με χρηματοδοτήσεις από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) βρίσκονται στον αέρα» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά εξηγήσεις για όλα αυτά από τον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε να πληροφορηθεί για την πορεία του ΕΤΕΑΝ, για τους λόγους καθυστέρησης της πλήρους αξιοποίησής του προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια περίοδο έντονης απουσίας ρευστότητας.
Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Χάαν, αφήνει να εννοηθεί ότι καταρχήν είχαν γίνει δεκτά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ως προικοδότηση του ΕΤΕΑΝ, «προκειμένου και να υπάρξει και η αντίστοιχη συνδρομή της ΕΕ».
Όμως ο κύριος Χάαν συνεχίζει επισημαίνοντας με έμφαση ότι «η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μέλους, καθώς επίσης και των ελληνικών τραπεζών, επηρέασε την περαιτέρω κινητοποίηση πιστώσεων που διατίθενται σε χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς όπως το ETEAN».
Αυτό είναι σαφές, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι σημαίνει ότι έχουν βαλτώσει όλα τα υποπρογράμματα που χρηματοδοτεί το ΕΤΕΑΝ, που επρόκειτο να δώσουν χρηματοδοτική στήριξη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και ιδιωτικών τραπεζών.
Το γεγονός αυτό εξηγεί και το πάγωμα που παρατηρείται επίσης στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναστείλει την εκταμίευση των δανείων που έχουν συναφθεί με ελληνικές τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες και το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει και από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Ρεν, που στάλθηκε χτες στον Νίκο Χουντή, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί εάν αληθεύουν οι «πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει αναστείλει την εκταμίευση δανείων που έχουν συναφθεί με ελληνικές τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες και το ελληνικό δημόσιο λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας».
Ο Επίτροπος στην απάντησή του αφήνει να εννοηθεί ότι πράγματι έχουν παγώσει οι εκταμιεύσεις αφού σημειώνει ότι «οι όροι για την εκταμίευση των δανείων της ΕΤΕ συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΕΤΕπ και των αντισυμβαλλομένων της, όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης. Αυτοί οι όροι, οι οποίοι ήταν νομικά δεσμευτικοί μετά την υπογραφή της σύμβασης, ήταν συνεπώς γνωστοί στους αντισυμβαλλομένους της ΕΤΕ πολύ πιο πριν από τις εκταμιεύσεις».
Με αφορμή τις απαντήσεις των Επιτρόπων, ο Νίκος Χουντής δήλωσε: «Στις 27 Ιανουαρίου του 2011, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, υποσχόταν ότι θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΕΑΝ στην αγορά, 'ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία'».
» Λίγους μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες, πολλαπλασιάζοντας τις στρατιές των ανέργων, όπως και έργα που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ, και έδιναν ελπίδες απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζόμενους, είναι στον αέρα.»
»Τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί δεν αποκαλύπτονται στην ελληνική κοινωνία, και το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικές που ασκούνται με την απόλυτη καθοδήγηση της Τρόικα, όχι μόνο δεν προετοιμάζουν πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά μέσω μιας τυφλής φοροεπιδρομής επιταχύνουν τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.»
«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, να πει ξεκάθαρα που βρίσκεται και τι γίνεται με το ΕΤΕΑΝ, τι γίνεται με τις εκταμιεύσεις της ΕΤΕπ, και κυρίως τι προτάσεις έχει για την πραγματική στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» καταλήγει ο κ. Χουντής.
(Πηγή: in.gr)