To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις των εργαζομένων που βγαίνουν από τα Βαρέα

Σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, αλλά και το μισθολογικό τους καθεστώς θα υποστούν οι περίπου 166.000 εργαζόμενοι που με την χθεσινή ανακοίνωση της τελικής λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), τίθενται εκτός.

Ακόμη και όσοι παραμένουν κινδυνεύουν με μισθολογικές απώλειες, καθώς τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας θα καθορίζονται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, σε μια περίοδο που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις χτυπιούνται από παντού. Ο… αποχαρακτηρισμός των επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και σε μείωση μισθών και συντάξεων. Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, κόβονται για όσους βγαίνουν από τη λίστα, ενώ ανοικτό παραμένει εάν θα δίνονται και σε όσους τυχερούς παραμένουν. Εξαιτίας της μείωσης των μισθών, μειωμένες θα είναι και οι μελλοντικές συντάξεις. Υπολογίζεται πως η μείωση των αποδοχών θα ξεκινά από 52 ευρώ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, οι περικοπές στις συντάξεις, ως αποτέλεσμα της περικοπής των μισθών, θα προσεγγίζουν το 10%.

Βέβαια, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν από φέτος όλοι όσοι ασφαλίζονται με ΒΑΕ, είτε της παλαιάς είτε της νέας λίστας. Αναλυτικά, και σύμφωνα με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι πριν από το 1992, οι οποίοι συμπληρώνουν 10.500 ένσημα (35ετία) εκ των οποίων τα 7.500 με Βαρέα, συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος από το 55ο που ίσχυε για πλήρη σύνταξη και από το 53ο έτος στο 58ο στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης. Η αύξηση του ορίου ηλικίας γίνεται με την προσθήκη 9 μηνών ασφάλισης για κάθε έτος. Έτσι, στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συμπληρώσει τα 10.500 ένσημα το έτος 2012, πρέπει να έχει συμπληρώσει ταυτόχρονα την ηλικία των 56 ετών και 6 μηνών. Αν συμπληρώνει τα 10.500 ένσημα το 2014 τότε πρέπει να έχει συμπληρώσει και την ηλικία των 58 ετών κλπ. Από το 2017 και μετά, και υπό την προϋπόθεση ότι το επάγγελμά τους παραμένει στη λίστα, όλοι οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ θα συνταξιοδοτούνται με 35ετία και με τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας. Για την περίπτωση της μειωμένης σύνταξης, το όριο ηλικίας είναι το 58ο.

Για όσους εργαζόμενους δεν συμπλήρωναν τα 10.500 ένσημα και συνταξιοδοτούνταν με την προϋπόθεση των 4.500 ενσήμων και άνω, εκ των οποίων τα 3.600 ΒΑΕ, το όριο ηλικίας για τους άνδρες παραμένει στο 60ό έτος. Όμως για τις γυναίκες εργαζόμενες στα ΒΑΕ από το 55ο αυξάνεται στο 60ό. Έτσι, από το 2011 εκτός από τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων απαιτείται και το 56ο έτος της ηλικίας, το 2012 το 57ο και το 2015 το 60ό έτος. Σημειώνεται ότι για την παραπάνω περίπτωση τα 1.000 τουλάχιστον ένσημα στα ΒΑΕ, θα πρέπει να έχουν διανυθεί τα τελευταία 13 χρόνια, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, η ειδική κατηγορία των εργαζόμενων που το επάγγελμα τους αποχαρακτηρίζεται αλλά παραμένουν στην ασφάλιση των ΒΑΕ εφόσον συμπληρώνουν το 2015 12ετία ασφάλισης (ή 3.600 ένσημα) σε αυτό το καθεστώς, κινδυνεύουν με απόλυση, καθώς οι επιχειρήσεις είναι εύλογο ότι θα αναζητήσουν (ιδίως σε περίοδο κρίσης) νεότερους και φθηνότερους εργαζόμενους που δεν θα επιβαρύνονται με το λεγόμενο επασφάλιστρο.
Για τους νέους ασφαλισμένους που βγαίνουν εκτός λίστας, η συνταξιοδότηση θα γίνεται στα 65 έτη, με 40 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο η νέα λίστα που θα περιλαμβάνει πλέον περίπου 365.000 εργαζόμενοι από τους 531.000 που εντάσσονταν στο - μέχρι πρότινος - ισχύον καθεστώς, θα τεθεί σε ισχύ από την 1.11.2011, έτσι ώστε οι κρατήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου να προσαρμοστούν αναλόγως.

Στη νέα λίστα δεν περιλαμβάνονται παραδοσιακά επαγγέλματα όπως οι καμαριέρες, οι κομμώτριες, οι πωλήτριες, οι καθαρίστριες (γραφείων που εργάζονται στο δημόσιο και είναι μόνιμες) οι ζαχαροπλάστες, οι ταμίες των σούπερ μάρκτετ αλλά και περίπου 70.000 διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στη βαριά βιομηχανία. Αντιθέτως εντάσσονται νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα δεν είχαν χαρακτηριστεί ως βαρείς και ανθυγιεινές. Μεταξύ αυτών είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: