Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται 14.700 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 37 δισ. ευρώ, στη δεύτερη, περιλαμβάνονται 42 επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά χρέη 10,6 εκατ. ευρώ.
Κάθε λίστα έχει την …ιστορία της, αναδεικνύοντας τις πληγές τόσο του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης όσο και του υπουργείου Οικονομικών στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η λίστα, των 42 επιχειρήσεων αναδεικνύει την μια όψη του προβλήματος και συγκεκριμένα τις καθυστερήσεις είσπραξης φόρων εξαιτίας των καθυστερήσεων απονομής δικαιοσύνης.
Το ΣΔΟΕ από τον περασμένο Μάιο έχει υποβάλλει μηνυτήριες αναφορές σε βάρος 42 επιχειρηματιών για μη απόδοση ΦΠΑ. Συνολικά οφείλουν περισσότερα από 10,6 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.
Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας βρίσκεται η ΑΒΕΕ χάρτου με κάθε έναν εκ των δύο ιδιοκτητών της να οφείλει 1,859 εκατ. ευρώ και συνολικά περισσότερα από 3,7 εκατ. ευρώ. Οι μηνυτήριες αναφορές υπεβλήθησαν στις 6 Μαϊου 2011.
Στη δεύτερη θέση η Ανώνυμη Εταιρεία Α.Π. με χρέη ΦΠΑ 963.000 ευρώ.
Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη στις 11 Μαϊου 2011 και με ανάλογες περιπτώσεις συμπληρώνεται η λίστα των 42.
Οι εισαγγελείς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Δικαστικές πηγές εξηγούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της.
Για παράδειγμα , μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί τον περασμένο Μάιο αναμένεται σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, να φτάσουν σε ακροατήριο στην καλύτερη περίπτωση μετά από δύο χρόνια ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σήμερα εκδικάζονται υποθέσεις οφειλών οι οποίες έχουν βεβαιωθεί προ πενταετίας.
Η δεύτερη λίστα των 14.700 μεγαλοοφειλετών , αναδεικνύει τα προβλήματα συντονισμού ελεγκτικών αρχών και υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πεπόνης είχε ζητήσει τρεις φορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να του διαβιβαστεί η λίστα, τόσο τηλεφωνικά όσο και με γραπτό αίτημα θέτοντας καταληκτικές ημερομηνίες.
Οι «οχλήσεις» αυτές δεν απέδωσαν. Την περασμένη Παρασκευή απηύθυνε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυστηρές συστάσεις τονίζοντας ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε όσους δεν τη διαβιβάζουν. Έτσι, η λίστα έφτασε χθες στο γραφείο του.
Περιλαμβάνει, αφενός τα στοιχεία έξι χιλιάδων επιχειρήσεων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρέη προς το δημόσιο 30 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα στοιχεία 8.700 φυσικών προσώπων με συνολικές οφειλές 7 δισ. ευρώ, η δημοσιοποίηση των οποίων προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με αποτέλεσμα μόνο ένα τμήμα της να κατατεθεί στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Στη συγκεκριμένη λίστα, περιλαμβάνονται χιλιάδες χρέη τα οποία κρίνονται μη εισπράξιμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και χρόνια ή βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 1,262 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στο ξεσκαρτάρισμα της συγκεκριμένης λίστας προκειμένου να ξεχωρίσει εισπράξιμα και μη χρέη. Αυτό δεν έχει γίνει και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του στο ΣΔΟΕ θα αρχίσουν να ξεψαχνίζουν μια προς μια τις υποθέσεις, επιστρατεύοντας συλλήψεις και αυτόφωρο όπου κρίνουν σκόπιμο.
(Πηγή: euro2day.gr)