Οι αυξήσεις της φορολογίας από το μπαράζ φόρων που νομοθετήθηκαν εντός του 2011 θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιπλέον ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ, ενώ σε 3,1 δισ. ευρώ, ανέρχονται οι μειώσεις των δαπανών, μισθολογικών, κοινωνικών και λειτουργικών, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι επενδυτικές δαπάνες.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2012, θα φτάσουν στο εφιαλτικό ποσό των 118,5 δισ. ευρώ, αλλά θα μειωθούν στο επίπεδο των 95 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή του PSI και θα καλυφθούν με κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το νέο προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι προσεκτικά οριοθετημένοι και ελεγμένοι από την τρόικα, θέλοντας να τονίσει τη ρεαλιστικότητά τους και να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος το 2012, στο επίπεδο των 14.221 εκατ. ευρώ, ή στο 6,7% του ΑΕΠ, από 19.683 δισ. ευρώ, ή 9% που θα κλείσει φέτος.
Με την εφαρμογή του PSI και τη μείωση των πληρωμών για τόκους το έλλειμμα το επόμενο έτος θα μειωθεί σε 11.427 εκατ. ευρώ, ή 5,4% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος, αν δεν εφαρμοστεί το PSI, θα υπερβεί το ποσό των 400 δισ. ευρώ, ενώ με την περικοπή κατά 100 δισ. ευρώ, υποχωρεί το επόμενο έτος στα 317.400 εκατ. ευρώ ή 149,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2012, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 309.300 εκατ. ευρώ ή 145,5% του ΑΕΠ.
Οι δαπάνες για τόκους του χρέους μετά την εφαρμογή του PSI, προβλέπεται να μειωθούν σε 12.750 ενώ χωρίς το PSI θα φτάσουν σε σε 17.900 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο νέος προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και βαθιάς ύφεσης, η οποία από -5,5% φέτος θα διαμορφωθεί το 2012 σε -2,8%.
Η εξέλιξη αυτή θα οξύνει ακόμα περισσότερο την ανεργία,, η οποία θα από 15,4% φέτος θα αυξηθείς το 17,1% το επόμενο έτος και η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2%. Η νέα μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από τη μείωση ης εγχώριας ζήτησης κατά 5,2% τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1%, ενώ οι επενδύσεις θα μειωθούν επίσης κατά 4%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012 επηρεαζόμενος κυρίως από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών και θα διαμορφωθεί στο 0,6%, από 2,8% φέτος.
Πρόσθετοι φόροι 5,3 δισ.
«Χιονοστιβάδα» πρόσθετων φόρων ύψους 5,3 δισ. ευρώ χτυπά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους με το νέο προϋπολογισμό λιτότητας του 2012.
Βασικοί αιμοδότες του συστήματος αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά τα ακίνητα αφού οι φόροι στην περιουσία αυξάνονται κατά 217,6%, οι έκτακτες εισφορές, η μείωση του αφορολογήτου ορίου, ο δραστικός περιορισμός των φοροαπαλλαγών, αλλά και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.
Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα, μετά τις μειώσεις που έχουν υποστεί στις αμοιβές τους και τα «χαράτσια» που έχουν επιβληθεί, καλούνται για μια ακόμη φορά να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών βαρών καθώς οι άμεσοι φόροι που πρέπει να πληρώσουν είναι αυξημένοι κατά 29,1% το 2012 σε σχέση με φέτος, αφού θα καταβάλλουν 10,7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν τελικά το τρέχον έτος.
Τα συνήθη δε φορολογικά υποζύγια, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και γενικότερα οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, εξακολουθούν να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» του συστήματος, καθώς στη σύνθεση των φορολογικών εσόδων οι έμμεσοι και πιο «άδικοι» φόροι που πλήττουν τους μη έχοντες αποτελούν το 54,6%, έναντι 45,4% που είναι η συμβολή των άμεσων φόρων. Γεγονός φυσικά που πιστοποιεί ότι το φορολογικό σύστημα παραμένει άδικο και αναποτελεσματικό, επιβεβαιώνοντας και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης όσον αφορά τα κακώς κείμενα στη φορολογία.
Αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται λόγω της ύφεσης που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου τη δραματική πτώση του τζίρου τους, γεγονός που έχει αυξήσει τα λουκέτα και μειώσει τις θέσεις απασχόλησης στην αγορά, καλούνται για μια ακόμη χρονιά να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για τη χρήση του 2010.
Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησε να «χρυσώσει» το χάπι στις επιχειρήσεις με την προαναγγελία της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2011.
«Σωσίβιο» πάντως του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι, για μια ακόμη φορά, τα ακίνητα που εκτός από το ειδικός τέλος «κρύβουν» και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φοροαπαλλαγές, η μείωση του αφορολογήτου ορίου, τα αυξημένα τέλη ταξινόμησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού θα συνεισφέρουν συνολικά 5,3 δισ. ευρώ, καθώς με τις νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις:
* 2.453 εκατ. ευρώ θα αποφέρουν οι πρόσθετοι φόροι στα ακίνητα, από το ειδικό τέλος το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΠΑ 2010
* 2.410 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές, τη κατάργηση της έκπτωσης στις αποδείξεις, αλλά και τα νέα τεκμήρια διαβίωσης
* 269 εκατ. ευρώ θα «συνεισφέρει» η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
* 100 εκατ. ευρώ θα είναι οι πρόσθετοι φόροι από τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
* 39 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης
* 29 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από τα τέλη ταξινόμησης Ι.Χ. αυτοκινήτων , αφού δεν θα υφίσταται πλέον το μέτρο της απόσυρσης.
Αμεσοι φόροι
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται το επόμενο έτος να διαμορφωθούν στα 24,2 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,4% έναντι του 2011.
Ειδικότερα, με βάση την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού:
* τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπονται αυξημένα κατά 29,1% λόγω της μείωσης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της σημαντικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ.
* τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένονται μειωμένα κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.
* τα έσοδα από φόρους στην περιουσία εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένα το έτος 2012 κατά 217,6%, αφενός διότι το 2011 δεν εισπράττονται καθόλου έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας του οικείου έτους για τα φυσικά πρόσωπα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αφετέρου λόγω της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται να ενισχύσει τα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας κατά 2,9 δισ. ευρώ.
* από άμεσους φόρους ΠΟΕ προβλέπεται να εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2011.
Εμμεσοι φόροι
Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 29,08 δισ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα έσοδα του 2011, καθώς:
- τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 2% και να ανέλθουν σε 16.560 εκατ. ευρώ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης στα επίπεδα της κατανάλωσης, αναμένεται να μετριαστούν λόγω της πλήρους εφαρμογής του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στην αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- τα έσοδα από λοιπούς φόρους συναλλαγών προβλέπεται να ανέλθουν στα 1.048 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, λόγω της θετικής επίδρασης από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης αναμένεται να ανέλθουν σε 10.629 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, λόγω της πλήρους απόδοσης της αύξησης του ΕΦΚ στον καπνό, καθώς και της περαιτέρω αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης.
- από έμμεσους φόρους ΠΟΕ προβλέπονται μειωμένα έσοδα λόγω της απουσίας εσόδων προερχόμενων από την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων που εμφανίστηκαν στα έσοδα των ετών 2010 και 2011.
- τα έσοδα από λοιπούς έμμεσους φόρους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,1%.
Μη φορολογικά έσοδα
Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 28,5% έναντι του 2011 και να διαμορφωθούν σε 2.591 εκατ. ευρώ, λόγω της μη επανάληψης εσόδων του 2011. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα έσοδα από τα παράβολα για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυθαιρέτων, οι καταπτώσεις εγγυήσεων φορέων εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης, καθώς και μερίσματα οργανισμών, οι μετοχές των οποίων μεταβιβάζονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ.
Μη τακτικά έσοδα
Τα έσοδα από καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 879 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 11,4% έναντι του προηγουμένου έτους, λόγω της μη εμφάνισης, πλέον, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, του μερίσματος της ΟΠΑΠ ΑΕ. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης αναμένεται να ανέλθουν σε 1.174 εκατ. ευρώ, και τα έσοδα από ΝΑΤΟ σε 60 εκατ. ευρώ.
Ειδικά έσοδα από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου
Αναμένεται να εισπραχθούν 230 εκατ. ευρώ από την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ως έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΜΠΔΣ, με ειδικό χειρισμό ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Αχρεωστήτως εισπραχθέντα
Οι επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων το έτος 2012 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.800 εκατ. ευρώ, και να επιστρέψουν στα φυσιολογικά, για το μέγεθος των εισπράξεων, επίπεδα, δεδομένου ότι δεν θα επαναληφθούν το έτος 2012, οι αυξημένοι συμψηφισμοί επιστροφών με οφειλές προς το Δημόσιο, που είχαν συγκυριακό χαρακτήρα και έγιναν στο προηγούμενο έτος.
Εσοδα αποκρατικοποιήσεων 9,3 δισ. ευρώ το 2012 αναμένει η κυβέρνηση
Στα 9,3 δισ. ευρώ βάζει το υπουργείο οικονομικών τον πήχη των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2012, μετριάζοντας σημαντικά το υπερφιλόδοξο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Το στίγμα της αλλαγής τροχιάς έδωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012 και τόνισε ότι για το 2011 θα εισπραχθούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 1,8 δισ. (από τα 5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα του Μαρτίου) αλλά δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος των 9,3 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2012.
«Το αποτέλεσμα του 2012 εξαρτάται από το αν θα έχουμε αγορά, αν θα έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι εταίροι μας πρέπει να μας βοηθήσουν κυρίως ενθαρρύνοντας και παροτρύνοντας επενδυτές, γιατί κάθε ιδιωτικοποίηση μπορεί να λειτουργεί και ως μια νέα επένδυση, ως ένας μηχανισμός παραγωγής νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο υπουργός.
Χαρακτηριστικά του προγράμματος για τον επόμενο χρόνο είναι η απουσία της ΔΕΗ από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και των Οργανισμών των μεγάλων λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης και οι εκ μεταφοράς αποκρατικοποιήσεις του 2011 στο 2012.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα για φέτος ολοκληρώνεται με την αποπληρωμή των αδειών του ΟΠΑΠ για τα νέα και τα παλιά παιχνίδια, την πώληση του 10% του ΟΤΕ και την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
Τον επόμενο χρόνο το πρόγραμμα έχει ενταγμένες τις εταιρείες ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (πώληση ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ και των ΕΛ.ΠΕ.) καθώς και τα δικαιώματα είσπραξης των δικαιωμάτων λειτουργίας της Εγνατίας Οδού.
Εκ μεταφοράς από φέτος υπολογίζεται για το 2012 η πώληση των δικαιωμάτων για τα έσοδα των κρατικών λαχείων, ο ΟΔΙΕ η ΛΑΡΚΟ η ΕΑΣ, το Καζίνο Πάρνηθας, τα ΕΛ.ΤΑ. και η ΕΒΟ.
Στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου περιλαμβάνονται μόνο τα 39 επιλεγμένα κτήρια που πρόκειται να πωληθούν και να εκμισθωθούν και ένα πρώτο πακέτο από τα ακίνητα του Δημοσίου που επιλέγει η κοινοπραξία των τραπεζών, η οποία ενεργεί ως σύμβουλος του Δημοσίου.
Διαβεβαιώσεις για την ακρίβεια των εκτιμήσεων
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη ο Προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας χθες τον προϋπολογισμό, σε ψηφιακή μορφή, στον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και αντιστροφή της αυξητικής πορείας του δημόσιου χρέους.
«Καταθέτω τον προϋπολογισμό του 2012 μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και σε βαρύ κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς» ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ καλό οιωνό» την πολιτική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση και στήριξη της νέας κυβέρνησης. «Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας, συναίνεσης και αξιοπιστίας που το έχει εισπράξει η κοινωνία. Μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις εφόσον είμαστε σοβαροί και συνεπείς να είναι ο προϋπολογισμός που θα αρχίσει την αντιστροφή της πορείας του τόπου» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ και μείωση του δημόσιου χρέους μετά από μια ιστορική πορεία αύξησής του. Απαντώντας μάλιστα στις επικρίσεις ότι και αυτός ο προϋπολογισμός θα αποδειχθεί ανεκτέλεστος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο φετινός βασίζεται σε αυστηρές εκτιμήσεις «οι οποίες δεν έχουν γίνει από εμάς αλλά από τους θεσμικούς εταίρους μας». «Ο προϋπολογισμός δεν περιέχει εικονικά στοιχεία, είναι πραγματικός υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Εντωμεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων και ζήτησε να μην υπάρξει περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής, Σπύρος Χαλβατζής ισχυρίστηκε ότι στόχος του Προϋπολογισμού είναι «η σωτηρία του κεφαλαίου και όχι η σωτηρία της χώρας».
Κατά της λήψης νέων επαχθών μέτρων τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον προϋπολογισμό προεξοφλώντας ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα και το λαό.
(Πηγή: Ναυτεμπορική)