To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Μειώνονται έως και 40% τα εφάπαξ από το 2012

Και νέες, δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ κατά 40%, έρχονται από τις αρχές του 2012, καθώς εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, νέα σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες μειώσεις, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα περιοριστούν ακόμη και κάτω από το 20% της κύριας σύνταξης, θα γίνουν στα εφάπαξ, στα οποία διαπιστώνεται αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης του 40%. Οι μελέτες δείχνουν, δηλαδή, ότι στο σύνολό τους τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ παροχές, μπορούν σε βάθος χρόνου, να καλύψουν μόλις το 60% των παροχών. Το υπόλοιπο 40%, θα πρέπει να κοπεί...

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, ότι η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνά τα 4 χρόνια και ότι η ουρά αριθμεί πλέον, περισσότερα από 50.000 άτομα. Αυτό που δεν είναι γνωστό, και παρουσιάζεται στην αναλογιστική μελέτη του Ταμείου η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι το αναλογιστικό έλλειμμα, είναι της τάξης του 85%!!! Δηλαδή, το ταμείο μπορεί να καλύψει μόλις το 15% των σημερινών παροχών... Σε δύσκολη θέση, αναμένεται να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι του κλάδου πρόνοιας των ιερέων, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 59%.

Μεγάλες αναμένονται οι περικοπές και στους κλάδους πρόνοιας των σωμάτων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βάσει των στοιχείων που έχει το υπουργείο, το αναλογιστικό έλλειμμα στον κλάδο των αστυνομικών είναι της τάξης του 9% και σκαρφαλώνει στο 19%, για τον κλάδο των ασφαλισμένων στην πρώην αστυνομία πόλεων.

Μείωση κοντά στο 30% του εφάπαξ που παρέχει στους εργαζόμενους του ΟΤΕ το Ταμείο Πρόνοιας (κλάδος του ΤΑΥΤΕΚΩ) δείχνει η αναλογιστική μελέτη, ενώ για τον ΟΣΕ η μείωση είναι της τάξης του 20%. Κοντά στο -30% βρίσκεται το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων πρόνοιας των δημοσιογράφων, ενώ σε δεινή θέση, με έλλειμμα παροχών της τάξης του -25% είναι και ο κλάδος πρόνοιας των εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης.

Εφάπαξ μειωμένο κατά τουλάχιστον 20% φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη για το ταμείο πρόνοιας των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, ενώ για τους ασφαλισμένους στην πρώην Ιονική – Λαϊκή το αναλογιστικό έλλειμμα είναι -6%.

Στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, με παλαιότερα στοιχεία, βρίσκονται μελέτες για τους κλάδους πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ, όπως για αυτό των εργαζόμενων στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αναλογιστικό έλλειμμα που αντιστοιχεί σε μείωση του εφάπαξ κατά 55%, ή κατά 38% για τον κλάδο πρόνοιας των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα.

Μικρότερες μειώσεις αναμένονται στα εφάπαξ των εργοληπτών μηχανικών δημοσίων έργων, αφού οι κλάδοι πρόνοιας του ΕΤΑΑ, δείχνουν αναλογιστικό έλλειμμα 4% για τους εργολήπτες και -11% για τους μηχανικούς.

Δραματικές αναμένονται οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, αφού εκτός από τις μεγάλες περικοπές (που θα προστεθούν στις έκτακτες και ειδικές εισφορές του 2011), βάσει των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η παλαιά κυβέρνηση -οι οποίες όμως δεσμεύουν και τη νέα- εντός του μήνα αναμένεται η παρουσίαση σχεδίου νόμου που θα αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα «κλείνουν» και οι τελευταίες εκκρεμότητες αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων και τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πριν από το τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα προβλέπει αφενός την περαιτέρω μείωση του αριθμού των επικουρικών ταμείων αφετέρου την «εξάλειψη των ανισοτήτων» και «την εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών».

(Πηγή: capital.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: