Θα είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και κατά πάσα πιθανότητα το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μεσοσταθμική ανατίμηση 19% στα τιμολόγιά της, κάτι που σημαίνει ό,τι σε ορισμένες κατηγορίες κατανάλωσης θα είναι ακόμη και 30%.
Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δεχτεί τις αιτούμενες αυξήσεις της ΔΕΗ καθώς αφενός εκτιμάται ότι τα κοστολογικά στοιχεία που εμφανίζει η επιχείρηση δεν πείθουν ώστε να δικαιολογηθούν τέτοιες ανατιμήσεις και αφετέρου λαμβάνει υπόψη τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Το ύψος τους όμως δε θα είναι της τάξης του 2 με 3%, λένε πληροφορίες, αλλά όχι και στα επίπεδα που ζητά η επιχείρηση.
Οι ανατιμήσεις αυτές θα είναι διαφορετικές ανά κατηγορία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μεγαλύτερες θα είναι για μία ακόμη φορά στις μικρότερες κλίμακες π.χ. σε εκείνους που «καίνε» ρεύμα μέχρι 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Μικρότερη επιβάρυνση θα έχουν οι υψηλότερες καταναλώσεις. Κι αυτό συμβαίνει επειδή απαίτηση του μνημονίου είναι τα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η «ψαλίδα», δηλαδή η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής με εκείνη της παραγωγής, στα φθηνότερα τιμολόγια είναι μεγάλη καθώς επιδοτούνταν.
Η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ προσπαθούν να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις. Ωστόσο, για την ώρα φαίνεται αδύνατο να μειωθούν για παράδειγμα τα τιμολόγια των χαμηλών καταναλώσεων. Επιπλέον, μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο ποσοστό των ανατιμήσεων, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος επιβολής του Ειδικού Φόρους Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να μετριαστούν οι αυξήσεις.
Εξετάζεται, ακόμη το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να μοιραστούν στο εξάμηνο ώστε η επιβάρυνση να είναι μικρότερη και όχι εφάπαξ.
Πάντως, οι καταναλωτές πέρα από τα «τσουχτερά» τιμολόγια θα έλθουν αντιμέτωποι και με αυξήσεις στο τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το «ταμείο» που χρηματοδοτεί τα φωτοβολταϊκά και τις λοιπές ΑΠΕ.
Λιγνιτικές μονάδες - αποκρατικοποίηση
Οι υψηλές αυξήσεις στο ρεύμα είναι απόρροια της καθυστέρησης της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ αλλά και κυβερνητικών επιλογών να επιδοτούν τα τιμολόγια μέσω της επιχείρησης. Με απλά λόγια κοινωνική πολιτική ασκούσε μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση και όχι το κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σκοπεύοντας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Η Κομισιόν μετά από διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Φαίνεται ό,τι αυτές θα είναι οι δύο του Αμυνταίου, και από μία της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας. Η πώληση τους έχει να κάνει με το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη χρήση του λιγνίτη. Ταυτόχρονα θα δώσει σε ιδιώτη και το κοίτασμα της Βεύης. Η απόφαση αυτή της Κομισιόν θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ προσθέτοντας και τη διάθεση μιας υδροηλεκτρικής μονάδας, χωρίς να αποκλείεται και η πώληση μεριδίων στις θυγατρικές της διανομής και της μεταφοράς.
(Πηγή: Ημερησία)