To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εκτακτα μέτρα λιτότητας κάθε φορά που ξεφεύγει ο προϋπολογισμός

Μετά το haircut, κάθε ευρώ που θα πέφτει έξω ο προϋπολογισμός θα σημαίνει ένα ευρώ επιπλέον έκτακτα μέτρα λιτότητας: φόροι, εισφορές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου, σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Γιατί; Στην πραγματικότητα, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται αυτόματα όσο λέει το ποσοστό του haircut. Επίσης, το «κούρεμα» δημιουργεί νέες ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο προϋπολογισμός.

Ας ακολουθήσουμε κρίκο κρίκο την αλυσίδα των επιπτώσεων από το haircut του 50%. Αυτό το ποσοστό δεν αφορά όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 350 δισ. Πρέπει να αφαιρεθούν τα δάνεια της τρόικας από το πρώτο Μνημόνιο, τα έντοκα γραμμάτια, όσα ομόλογα κατέχει η ΕΚΤ και όσα βρίσκονται σε απλούς ιδιώτες. Ετσι, απομένουν σχεδόν 205-210 δισ. Ακόμα κι αν μειωθεί αυτό το κομμάτι του χρέους στο μισό, τότε το συνολικό χρέος (μαζί με της τρόικας και της ΕΚΤ) ανέρχεται σε 330 δισ. ευρώ. Δηλαδή το haircut είναι σχεδόν 30%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό μείωσης του χρέους είναι ακόμα μικρότερο. Για τρεις λόγους:

Πρώτον, τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα δεν έχουν το ίδιο επιτόκιο και την ίδια διάρκεια με τα παλιά. Δεύτερον, δεν λήγουν όλα τα ομόλογα ταυτόχρονα. Επομένως, η καθαρή παρούσα αξία των νέων ομολόγων δεν είναι όση η μείωση της τιμής τους. Τρίτον, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό μειώνει το όφελος από το «κούρεμα». Ετσι, στα 330 δισ. του χρέους που απομένει θα πρέπει να προστεθούν 30 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών και ένα ποσό για τα Ταμεία (περίπου 1 δισ. το χρόνο). Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από το νέο δάνειο των 100 δισ. (πέραν των 30 δισ. για την ανταλλαγή ομολόγων) που θα συνοδεύουν το κούρεμα, αυξάνοντας αντίστοιχα το χρέος. Για τους λόγους αυτούς, υπολογίζεται ότι με κούρεμα 50% το χρέος από 160% του ΑΕΠ φέτος θα πέσει στο 120% το 2020 και στο 90-100% το 2030.

Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη; Ενα βασικό μέγεθος που επηρεάζεται θετικά είναι η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» 4 δισ. τον χρόνο που προκύπτει από τη μείωση του κόστους για πληρωμή τόκων υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και ότι οι στόχοι δεν πέφτουν έξω ούτε ένα ευρώ. Αυτό βοηθά στην επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ομως, δεν παίζει ρόλο στο πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή στα έσοδα μείον τις δαπάνες για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Τι σημαίνει αυτό; Η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας και λήψης έκτακτων μέτρων κάθε φορά που ξεφεύγει ο προϋπολογισμός -έστω και για ένα ευρώ- θα συνεχιστεί για όσα χρόνια θα βρίσκεται η Ελλάδα εκτός αγορών. Εξάλλου, η δημοσιονομική πολιτική στο εξής θα καθορίζεται από τον ποσοτικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα χρησιμοποιείται και για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.

Τι θα μπορούσε να ρίξει έξω τον προϋπολογισμό; Πολλά. Ενας παράγοντας είναι μία μεγαλύτερη ύφεση με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις. Μία από αυτές είναι η μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία και οι αυξημένες ανάγκες για παροχές επιδομάτων, λόγω υψηλότερης ανεργίας. Κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας, τα Ταμεία χρειάζονται επιπλέον 700 εκατ. επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

(Πηγή: Καθημερινή)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στεγαστικά δάνεια με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς
Με την εγγύηση και το κύρος δύο εκ των μεγαλυτέρων τραπεζικών ομίλων στον κόσμο!

Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε και να εργαστείτε στις ΗΠΑ!
Το USAFIS.org αποτελεί τη #1 σελίδα παγκοσμίως που προσφέρει μεταναστευτικές υπηρεσίες για τις ΗΠΑ μέσω της ετήσιας κλήρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για χορήγηση πράσινης κάρτας.

Ελα στη Vodafone με τον αριθμό σου!
Ανανέωσε το συμβόλαιό σου ή κάνε νέα σύνδεση εύκολα και γρήγορα και κέρδισε επιπλέον έκπτωση στο πάγιό σου ή στη συσκευή που επιθυμείς!