Το σχέδιο δράσης που παρουσίασαν οι κ.κ. Χαν και Χρυσοχοΐδης, που καταγράφει και αξιολογεί ένα προς ένα 74 σημαντικά πρότζεκτ των Περιφερειών (τουλάχιστον 5 έργα ποιότητας για καθεμία από τις 13 Περιφέρειες), 33 τομεακές δράσεις του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 9 και πλέον δισ. ευρώ, καθώς και τα 44 μεγάλα έργα που έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015, προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ.
Αυτά τα συνολικά 151 έργα αφορούν μεταξύ άλλων επενδύσεις υποδομής στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο περιβάλλον, επενδύσεις στην καινοτομία, στην ψηφιακή υποδομή, στον τουρισμό, στον πολιτισμό αλλά και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες ο ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν σημείωσε ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν γρήγορα νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα άμεσα στις ιστοσελίδες του υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναρτηθεί η λίστα με 107 έργα για τα οποία έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους και θα παρακολουθούνται από όλους καθώς και η λίστα με τα 44 μεγάλα έργα ύψους 5,6 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα και συγκεκριμένες ενέργειες υλοποίησής τους έως το 2015.
Οπως ανέφερε ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ. Χαν, μέσω αυτού του αναπτυξιακού μνημονίου στόχος είναι και η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που σήμερα παρατηρούνται αλλά και των γραφειοκρατικών εμποδίων που οδηγούν σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της Ελλάδας να παραμένουν στάσιμα για χρόνια.
Ο κ. Χαν ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα των απαλλοτριώσεων στην Ελλάδα το οποίο εκτός από τη χρονοβόρο διαδικασία έχει και ένα υψηλό κόστος το οποίο είναι πάνω από πέντε φορές ακριβότερο στην χώρα, ας σε σχέση με την ΕΕ, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των έργων. Συγκεκριμένα, είπε, στην Ελλάδα οι απαλλοτριώσεις αντιπροσωπεύουν το 10% του προϋπολογισμού, από 1%-2% που είναι στην Ευρώπη. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ενδιάμεσο νομοθετικό πλαίσιο που θα δώσει λύση μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη συντόμευση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και νομοσχέδιο για την άρση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι εξετάζεται το αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης ώστε κατά παρέκκλιση, μέσα από το πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ετοιμάζει το υπουργείο, να διατεθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και για κεφάλαια κίνησης.
(Πηγή: Τα Νέα)
