To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Factoring: Ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Λύσεις αναζητούν καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή. Ενα τέτοιο χρηματοοικονομικό εργαλείο είναι και το factoring.

Συγκεκριμένα:

Το factoring, δηλαδή η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων, αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική κατά κανόνα αγοραστική συμπεριφορά. Πρόκειται για σύναψη σύμβασης μεταξύ του πράκτορα (εταιρεία ή τραπεζική μονάδα factoring) και του προμηθευτή, βάσει της οποίας ο προμηθευτής εκχωρεί στον πράκτορα τις απαιτήσεις του έναντι των πελατών (οφειλετών) του.

Ο πράκτορας μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση, είσπραξη των επιχειρηματικών απαιτήσεων, τη χορήγηση προκαταβολών (χρηματοδότηση) επί της αξίας τους, καθώς και την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα πλήρες οικονομικό πακέτο υπηρεσιών προς επιχειρήσεις το οποίο προσφέρει: παρακολούθηση των εισπράξεων των απαιτήσεων των πελατών, άμεση χρηματοδότησή τους (προεξόφληση των τιμολογίων επί πιστώσει) και κατά περίπτωση ασφαλιστική κάλυψη για τις εκχωρημένες απαιτήσεις.

Στην Ελλάδα η λειτουργία του factoring διέπεται από τον Ν. 1905/1990, βάσει του οποίου η δραστηριότητα της πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων μπορεί να ασκηθεί μόνο από:

• Τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και
• Ανώνυμες εταιρείες με αποκλειστικό σκοπό την άσκηση της δραστηριότητας αυτής (την εποπτεία και τον έλεγχο των ανωτέρω εταιρειών ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος).

Οι υπηρεσίες factoring διακρίνονται σε:

• Εγχώριο και διεθνές factoring, ανάλογα με την εντοπιότητα των απαιτήσεων. Το εγχώριο factoring αφορά την εκχώρηση απαιτήσεων από την εγχώρια αγορά και το διεθνές αφορά την εκχώρηση απαιτήσεων που εξάγονται ή εισάγονται από το εξωτερικό.
• "Factoring" ή "Προεξόφληση τιμολογίων" ανάλογα με την ύπαρξη αναγγελίας ή όχι.
• "Factoring με αναγωγή", εάν ο πιστωτικός κίνδυνος των οφειλετών παραμένει στον προμηθευτή (εκχωρητή) ή "factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής", εάν ο Πράκτορας αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο των οφειλετών (αγοραστών).

Τα πλεονεκτήματα του factoring είναι σημαντικά για τον επιχειρηματία - χρήστη της υπηρεσίας, αφού μεταξύ άλλων εξασφαλίζει:

• Μείωση του λειτουργικού κόστους της διαχείρισης και λογιστικής παρακολούθησης των εμπορικών απαιτήσεων.
• Μείωση κόστους και αποδέσμευση των πωλητών (Sales force) από τον ρόλο του εισπράκτορα, με ταυτόχρονη εξασφάλιση περισσότερου χρόνου για τις πωλήσεις.
• Διαχείριση (Follow up) των αγοραστών σχετικά με την τακτικότερη και αποτελεσματικότερη αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.
• Ταχύτερη λήψη αποφάσεων για ανάληψη νέων πελατών και ανάπτυξη εργασιών, λόγω της έγκυρης και έγκαιρης αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
• Ελαχιστοποίηση του κινδύνου δημιουργίας επισφαλών απαιτήσεων και μείωση της διστακτικότητας στην ανάπτυξη των εργασιών, λόγω της κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου όπου αυτό είναι εφικτό (κυρίως στις εξαγωγές).
• Αντληση ρευστότητας χωρίς περαιτέρω εμπράγματες εγγυήσεις.
• Διεύρυνση πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού με ανταγωνιστικούς όρους πληρωμής μέσω ανοικτού λογαριασμού χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών και έκδοση L/C.
• Χορήγηση προκαταβολών στο νόμισμα τιμολόγησης.
• Αμεση παροχή εμπορικών πληροφοριών μέσω του διεθνούς δικτύου των 705 εταιρειών factoring για τη φερεγγυότητα νέων υποψηφίων αγοραστών του εξωτερικού.
• Σημαντικού ύψους οικονομίες και εκπτώσεις από τους προμηθευτές, λόγω αγορών με μετρητά ή μαζικών παραγγελιών.
• Ευέλικτα πιστωτικά όρια προσαρμοσμένα στον όγκο των πωλήσεων προς το αναλαμβανόμενο πελατολόγιο.

Σε ποιους απευθύνεται
Οι μορφές factoring είναι το εγχώριο, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το εισαγωγικό για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές, και το εξαγωγικό για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους.

Τα προγράμματα προσφέρουν λογιστική διαχείριση και απλή είσπραξη απαιτήσεων πελατών, χρηματοδότηση με προεξόφληση εκχωρημένων απαιτήσεων, έλεγχο φερεγγυότητας αγοραστών και δυνατότητα ασφάλισης απαιτήσεων έναντι πιστωτικού κινδύνου.

Το εγχώριο factoring αφορά εγχώριες πιστώσεις, όπου ο προμηθευτής και ο οφειλέτης μπορεί να είναι εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με χονδρεμπόριο ή λιανεμπόριο και χωρίζεται σε:

• Factoring με αναγωγή. Χρηματοδότηση, διαχείριση και είσπραξη χωρίς ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου από τον πράκτορα σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από τους οφειλέτες.
• Factoring χωρίς αναγωγή. Χρηματοδότηση, διαχείριση και είσπραξη με ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου από τον πράκτορα σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από τους οφειλέτες.
• Προεξόφληση τιμολογίων.

Το διεθνές factoring απευθύνεται σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται εμπορικά με το εξωτερικό και χωρίζεται σε:

• Εξαγωγικό factoring. Αφορά εξαγωγικές πιστώσεις και μπορεί να γίνει μόνο με ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου από τον πράκτορα (χωρίς αναγωγή).
• Εισαγωγικό factoring. Αφορά εταιρείες από το εξωτερικό που εξάγουν προς την Ελλάδα και ζητούν factoring από πράκτορα της χώρας του. Ο πράκτορας εγγυάται την πληρωμή του εισαγωγέα στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εισαγωγέας πρέπει να είναι απόλυτα φερέγγυος, αφού ο πράκτορας αναλαμβάνει πλήρως τον κίνδυνο μη πληρωμής.
• Προεξόφληση τιμολογίων.

(Πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: