To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ποιες αλλαγές έρχονται σε επικουρικές, εφάπαξ και βαρέα

Τρεις νέες, καυτές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και πιθανώς μία ακόμη στο εργασιακό, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εν μέσω θέρους, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο νέο Μνημόνιο.

Μέχρι το τέλος του 2011, θα μπει βαθιά το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις, ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους, αφενός να κοπούν οι συντάξεις στους ήδη συνταξιούχους ταμείων που αντιμετωπίζουν αναλογιστικά ελλείμματα και αφετέρου να επαναπροσδιοριστούν στο σύνολό τους οι παροχές των συγκεκριμένων ταμείων, ώστε να υπάρξει αντιστοίχηση συντάξεων – εισφορών. Από τις αρχές Αυγούστου θα ισχύσει η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με το υπουργείο Εργασίας να εξετάζει την έξοδο, τουλάχιστον 100.000 απασχολούμενων από το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί ο κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας, προκειμένου να είναι ενιαίος για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο Μεσοπρόθεσμο έχει τεθεί στόχος εξοικονόμησης 600 εκατ. ευρώ από τις αναπηρικές συντάξεις, μέχρι το τέλος του 2015.

Στο νέο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη τόσο για μείωση των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ, όσο και των υπόλοιπων ταμείων, όμως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης επιμένει, πως οι κατώτατες συντάξεις δεν θα μειωθούν. Αυτό που θα μειωθεί είναι η χρηματοδότηση των ταμείων για τις κατώτατες συντάξεις. Και αυτό θα επιτευχθεί με την ωρίμανση του νόμου για τον ΟΓΑ (μειώνεται το προνοιακό σκέλος και αυξάνεται το ανταποδοτικό), καθώς και με την εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η μόνιμη διαμονή στη χώρα, προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να λαμβάνει σύνταξη από ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.

Παράλληλα και σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να εξαλείψει κάθε εμπόδιο στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα κάθε επιχειρήσεις. Εάν η Τρόικα διαπιστώσει εμπόδια, δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση στα εργασιακά, εντός του 2011.

Μαχαίρι

Μια νέα και μάλιστα εξίσου σημαντική με την προηγούμενη, μεταρρύθμιση, των επικουρικών ταμείων αυτή τη φορά, αναμένεται να επιχειρηθεί εντός του καλοκαιριού, ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να ψηφιστεί νόμος που θα εφαρμοστεί από το 2012. Αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα και περιγράφεται στην έκθεση της Κομισιόν αλλά και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, είναι ότι δεν θα μειωθούν απλώς οι συντάξεις όσων επικουρικών ταμείων οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν έλλειμμα, θα αλλάξει συνολικά ο τρόπος υπολογισμού των συγκεκριμένων συντάξεων, για νέους και παλαιούς, ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση παροχών – εισφορών.

Αναλυτικά, στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας και εφάπαξ.

Με στόχο τη «σταθεροποίηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε η αύξηση των δημοσίων δαπανών για παντός τύπου συντάξεις, να μην ξεπεράσει κατά την περίοδο 2009-2060, το 2,5% του ΑΕΠ», το νέο μνημόνιο ανοίγει μάλιστα, εκ νέου, παράθυρο για νέα σκληρή παρέμβαση στις κύριες συντάξεις. Προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί, η δέσμευση της κυβέρνησης και στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, εντός των επόμενων δύο μηνών, να εκπονήσει σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο:

Α) μειώνονται οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όσων ταμείων οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ελλείμματα. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, τόσο το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) όσο και των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, μέχρι το 2015, το οποίο και πρέπει να μηδενιστεί, φθάνει τα 750 εκατ. ευρώ.

Β) εφαρμόζεται νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, για όλους όσους συνταξιοδοτηθούν, από την 1/1/2012 και μετά. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας – εφάπαξ θα αφορά τόσο σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων ταμείων, όσο και την εξάλειψη των ελλειμμάτων, τη σταθεροποίηση των δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο και κυρίως, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των ταμείων, με αυστηρή διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών. Το νέο σύστημα, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, θα είναι σύστημα πλασματικά καθορισμένων εισφορών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κακή οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των ταμείων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και η διασύνδεσή εισφορών – παροχών, θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι προσαρμογές στα ταμεία που δίνουν εφάπαξ. Αναλυτικά, η έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα διαπιστωθεί εάν «τα ποσά που καταβάλλονται είναι ευθυγραμμισμένα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί» και μέχρι το τέλος του 2011 θα προσαρμοστούν οι πληρωμές...

Με διαδικασίες - εξπρές προχωρά εντός των επόμενων ημερών η επικαιροποίηση των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Βάσει των σχεδιασμών, σχεδόν μία στις τρεις ειδικότητες θα τεθεί εκτός λίστας με αποτέλεσμα, όσοι εξαιρεθούν και δεν θεμελιώνουν έως το 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συγκεντρώνοντας 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά) να συνταξιοδοτηθούν μετά από επιπλέον 5 χρόνια εργασίας. Οι ίδιοι, θα χάσουν από 50 έως και 200 ευρώ από το μισθό τους (επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας), ενώ εξαιτίας αυτού, θα έχουν και συντάξεις μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας, θα βρεθούν, πέραν από τις παρωχημένες ειδικότητες που δεν συναντώνται πια στην αγορά, όλοι οι υπάλληλοι γραφείου βιομηχανιών - βιοτεχνιών και αρκετές ειδικότητες που πλέον δεν θεωρούνται ως βαριές και ανθυγιεινές.

Σε περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων, κατά 55.000 με 60.000 μέχρι το 2015, φιλοδοξεί να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, αναθεωρώντας το σύστημα έκδοσης συντάξεων, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει και νέος ενιαίος για όλα τα ταμεία, κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: