To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τραπεζικές υπηρεσίες μέσω εναλλακτικών δικτύων

Πλήρη πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες, από όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να έχουν οι πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αξιοποιούν τα εναλλακτικά δίκτυα των τραπεζών.

Μέσα από το τηλέφωνο, το Internet αλλά και τα ATM, ακόμα και περίπλοκες τραπεζικές συναλλαγές μπορούν να γίνουν στη στιγμή, ακόμη και από απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς, όπου δεν υπάρχουν καταστήματα. Ειδικά την περίοδο των διακοπών, η πρόσβαση στα εναλλακτικά δίκτυα είναι ουσιαστικά μονόδρομος για όσους θέλουν να μην χάσουν επαφή με τα δρώμενα στους λογαριασμούς αλλά και τις επενδύσεις τους.

Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες εστιάζονται όλο και περισσότερο στα εναλλακτικά επιδιώκοντας να «σπρώξουν» σε αυτά ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας πελάτες τους.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας και τα νέα τεχνολογικά δεδομένα ετοιμάζουν μπαράζ νέων υπηρεσιών στα εναλλακτικά δίκτυα, έχοντας ως απώτερο στόχο να μειώσουν τον αριθµό των συναλλαγών που γίνονται στο κατάστηµα.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες των τραπεζών, καθώς ο κόσμος φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεπερνά τις φοβίες του και σήμερα περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες e-banking, ενώ συνολικά µία στις δύο συναλλαγές πραγµατοποιείται ηλεκτρονικά (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που γίνονται στα ATM).

Στοίχημα τα κινητά και οι ταμπλέτες
Πέρα όμως από το «παραδοσιακό web-banking» μέσω του Internet, το οποίο –όπως όλα δείχνουν- αρχίζει να παίρνει το δρόμο του στην Ελλάδα όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές, το μεγάλο στοίχημα των τραπεζιτών πάντως είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στις δημοφιλείς «ταμπλέτες» που το τελευταίο διάστημα κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας..

Και αυτό γιατί αφενός η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αγγίζει το 100% σε πραγματικούς όρους και αφετέρου επειδή οι συσκευές νέας γενιάς επιτρέπουν περισσότερες συναλλαγές με αυξημένη ασφάλεια.

Έτσι, οι υπηρεσίες νέας γενιάς που διαθέτουν οι τράπεζες επιτρέπουν σε όσους έχουν κινητό τηλέφωνο να μεταφέρουν χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών. Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση µπλοκ επιταγών και µια σειρά από άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της ανάπτυξης είναι ότι ήδη τέσσερις µεγάλες τράπεζες, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Citibank, έχουν δημιουργήσει εφαρμογές phone-banking για το δημοφιλές τηλέφωνο iPhone της Apple. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα χρόνου οι συγκεκριμένες εφαρμογές να αναβαθμιστούν, ώστε να λειτουργούν ειδικά και για το iPad ενώ σύντομα στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

H πρόταση της Emporiki bank

Μία ολοκληρωμένη εφαρμογή ηλεκτρονικής τραπεζικής για κινητά τηλέφωνα iPhone, ανέπτυξε η Εμπορική Τράπεζα, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα iPhone, η νέα εφαρμογή της Εμπορικής παρέχει εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών, όπως διενέργεια συναλλαγών, ενημέρωση για προϊόντα και άμεση επικοινωνία με την Τράπεζα.

Η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών mobile Banking είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στους χρήστες της υπηρεσίας Emporiki e.Banking ενώ παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής νέων χρηστών μέσω της εφαρμογής. Συναλλαγές όπως μεταφορές σε λογαριασμούς της Τράπεζας, πληρωμή πιστωτικών καρτών και λογαριασμών ΔΕΚΟ, καθώς και ενημέρωση για υπόλοιπα και κινήσεις λογαριασμών, καρτών και δανείων, δήλωση απώλειας ή κλοπής κάρτας, αποθήκευση αποδεικτικών συναλλαγών, είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που παρέχονται.

Παράλληλα, όλοι οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Τράπεζας, κάτι που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εφαρμογής της Εμπορικής Τράπεζας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αναζήτησης καταστημάτων ή ΑΤΜ της Τράπεζας με αυτόματο εντοπισμό, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας GPS, ενώ παρέχονται και άλλα χρήσιμα εργαλεία όπως ο υπολογισμός IBAN για οποιοδήποτε καταθετικό λογαριασμό της Τράπεζας και ο μετατροπέας συναλλάγματος από ευρώ σε ξένα νομίσματα και το αντίστροφο.

Η νέα εφαρμογή της Εμπορικής Τράπεζας διατίθεται δωρεάν και οι κάτοχοι iPhone που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες, μπορούν να «κατεβάσουν» εύκολα τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, από το ηλεκτρονικό κατάστημα App Store της εταιρείας Apple, πληκτρολογώντας «Emporiki Bank».

Σημειώνεται ότι η νέα εφαρμογή είναι συμβατή τόσο με iPod Touch όσο και με iPad.

Γιατί το κάνουν
Απαντώντας στο ερώτημα. «γιατί τόση έμφαση» στα εναλλακτικά δίκτυα, η απάντηση υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους είναι χαρακτηριστική: «Τα καταστήµατα χρειάζονται για να πουλούν δάνεια και αφού αυτή τη στιγµή δεν το
κάνουν, δεν είναι απαραίτητα» .

Έτσι, όσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολλαπλασιάζονται τόσο ανοίγει ο δρόµος για µειώσεις στον αριθµό των καταστηµάτων, επιτρέποντας την οικονοµία σε λειτουργικά έξοδα.

ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
1.000.000 είναι οι χρήστες υπηρεσιών e-banking στην Ελλάδα
50% και πλέον από τις συνολικές συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά
40% των συνολικών συναλλαγών γίνονται µέσω ATM
51% των online καταναλωτών επιλέγουν τράπεζα με βάση το e-banking site της
50% των πελατών κρίνουν την αξιοπιστία της τράπεζας με βάση τις υπηρεσίες e-banking
75% αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα το τελευταίο έτος
€1,4 δισ. ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2010.

(Πηγή: bankingnews.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: